ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται το φθινόπωρο τα εμβόλια για τη μετάλλαξη Όμικρον και τις παραλλαγές της

Πλεύρης: Το φθινόπωρο τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την Όμικρον στην Ελλάδα

Εντός Αυγούστου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για τα εμβόλια του κορονοϊού που θα είναι επικαιροποιημένα ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, ενώ λίγο αργότερα θα περιλαμβάνουν και τις παραλλαγές 4 και 5, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα εμβόλια θα προστατεύουν από νόσηση και βάρια νόσηση αλλά και από την μόλυνση, σύμφωνα με την ενημέρωση και την εκτίμηση των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως σημείωσε ο κ. Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών της προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τότε θα χρειαστούμε περισσότερα εμβόλια και πιο επικαιροποιημένα» υπογράμμισε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για το αν βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης εμβολίων σε μορφή σπρέι για τη μύτη ή εισπνεόμενα, ο κ. Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες και μελέτες σε αλλά επίπεδα, αλλά δεν γνωρίζει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτά, καθώς είναι καθαρά επιστημονικό θέμα.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, σημείωσε ότι το «κύμα» που επικράτησε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχει επιπεδοποιηθεί και βρίσκεται σε κάμψη, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται πτώση των κρουσμάτων και μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

Παράλληλα, δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέο κύμα, ωστόσο έχουμε εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού, αντιικα φάρμακα σε ευρεία χρήση, για τα οποία οι αιτήσεις φτάνουν τις 500 κάθε μέρα και πληρέστερα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Σε ό,τι αφορά στον προσωπικό γιατρό, ο κ. Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν και η λογική του θεσμού είναι ο πολίτης να εγγράφεται τώρα, να γνωρίζει ότι θα σχηματιστεί ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος του τους επόμενους μήνες και ένας γιατρός που επιθυμεί ο ίδιος θα παρακολουθεί την υγεία του και να μπορεί να τον κατευθύνει.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι το 25% των γιατρών (μαζί με ιδιώτες) που είχαν δικαίωμα να ενταχθούν, εντάχθηκαν επισημαίνοντας ότι πρόκειται για 3.000 γιατρούς.

Τέλος, ανέφερε ότι για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο πολίτες και γιατροί θα μπορούν να εγγράφονται από τον Σεπτέμβριο ώστε οι γιατροί να έχουν περισσότερο χρόνο και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button