Ειδήσεις Υγείας

Έρπης στα μάτια: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον έρπη στα μάτια

Ο έρπης στα μάτια ή αλλιώς οφθαλμικός έρπης ζωστήρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνος για τους πάσχοντες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, ο έρπης στα μάτια αποτελεί την πιο συχνή αιτία μολύνσεων των ματιών. Τις περισσότερες φορές, ο οφθαλμολογικός  έρπης προκαλείται από την άμεση δερματική επαφή με κάποιον που έχει ήδη τον ιό.

Τύποι

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ιού απλού έρπητα.

Τύπος 1: Ο ιός του έρπητα Τύπου 1 επηρεάζει συνήθως το πρόσωπο και είναι υπεύθυνος για συμπτώματα που περιλαμβάνουν φουσκάλες και σπυράκια.

Τύπος 2: Ο ιός έρπητα τύπου 2 μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και προκαλεί συμπτώματα κυρίως στα γεννητικά όργανα ενώ μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια.

Έρπης στα μάτια: Πώς εκδηλώνεται

Συχνά παραμένει αδρανής στα νευρικά κύτταρα και μπορεί να προσβάλει τα νεύρα στο μάτι, όταν ενεργοποιηθεί.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας αρχίζει προκαλώντας συμπτώματα σοβαρής γρίπης, που περιλαμβάνει πυρετό, πόνους στο σώμα, ρίγη, πονοκεφάλους και κόπωση.

Αρκετά συχνά τα συμπτώματα αυτά ακολουθούνται από πόνο στην μία πλευρά του κεφαλιού ή στο ένα μάτι, προτού καν εμφανιστεί κάποιο ενδεικτικό εξάνθημα. Φλεγμονή μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στην εσωτερική επιφάνεια του οφθαλμού, τον αμφιβληστροειδή. Και οι δύο από αυτές τις συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.

Αρκετές φορές ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει φουσκάλες στην κορυφή των βλεφάρων, που μοιάζουν με εξάνθημα. Οι φουσκάλες σχηματίζουν κρούστα που συνήθως επουλώνεται μέσα σε τρις έως επτά ημέρες.

Αντιμετώπιση- Θεραπεία

Όσο γρηγορότερα ξεκινήσει η θεραπεία τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Για αυτό οι ειδικοί συνιστούν η λήψη φαρμακευτικής αγωγής να ξεκινά εντός 48 έως 72 ωρών από την ανάπτυξη ενός δερματικού εξανθήματος έρπητα ζωστήρα.

Αν οι πάσχοντες με οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα μείνουν χωρίς θεραπεία υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξουν ουλές στο μάτι που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button