ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ετοιμάζεται η υπουργική απόφαση για να εργασθούν ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ και επισήμως σε λίγο καιρό αφού ετοιμάζεται διευκρινιστική υπουργική απόφαση

Δύσκολο εγχείρημα φαίνεται πως είναι η υπουργική απόφαση για να εργασθούν ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση έχει ήδη θεσμοθετήσει με νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη το άνοιγμα του δημόσιου συστήματος υγείας και προς τους ιδιώτες γιατρούς, ώστε να υπάρχει μία αμφίδρομη συνεργασία, με δεδομένο ότι πλέον και οι γιατροί του Δημοσίου μπορούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ – Τι προβλέπει για ιατρεία και κλινικές»

Με το άνοιγμα του ΕΣΥ και τον νέο νόμο, προβλέπεται και η αντίστροφη ρύθμιση, δηλαδή να μπορούν ιδιώτες γιατροί να εργάζονται μέσα στο δημόσιο σύστημα. Απουσιάζει ωστόσο η διευκρινιστική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τους Ιατρικούς Συλλόγους ώστε να ακούσει ο υπουργός Υγείας και τα όσα ζητά ο κλάδος, ώστε η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών να είναι επικερδής.

Τι θα περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για να εργασθούν ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

Υπό το πρίσμα αυτό τους επόμενους μήνες αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς να χειρουργούν τους δικούς τους ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr θα μπορούν να νοικιάζουν χειρουργικά τραπέζια καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο στο νοσοκομείο ή και ώρες σε Τμήματα για να εξετάζουν.

Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας έχει «αγκάθια» κυρίως σχετικά με τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιώτες, αλλά και σχετικά με το πώς θα μπαίνουν με τη δική τους ομάδα μέσα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει προστριβές με το μόνιμο προσωπικό.

Από την άλλη είναι άγνωστο πως θα ρυθμιστούν υποθέσεις όπως για παράδειγμα το θέμα της καθαριότητας των χειρουργικών αιθουσών. Τα δημόσια νοσοκομεία θα διαθέτουν το δικό τους προσωπικό και πως θα αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι; Το ποσό τους θα προκύπτει από ένα ποσοστό που θα καταβάλει ο ιδιώτης γιατρός για να απασχοληθεί μέσα στο Δημόσιο ΕΣΥ;

Παράλληλα όμως στο πλαίσιο του ανοίγματος του συστήματος, αναμένεται να ξεκινήσουν συνεργασίες των διαφόρων κλινικών με ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται ξεχωριστά ώστε να παράσχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες. Κάτι που αναμένεται να καλύψει και τα κενά που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία σε ιατρικό προσωπικό. Ο κίνδυνος βέβαια είναι ότι θα αποφεύγονται οι μόνιμες προσλήψεις.

Κάτι που σε βάθος χρόνου σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα μετατραπεί σε ένα μεικτό σύστημα που θα διαθέτει συγκεκριμένο αριθμό μόνιμων γιατρών και θα συνεργάζεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με ιδιώτες μέσω των οποίων θα καλύπτει τα κενά του.

Να σημειωθεί πάντως ότι ήδη ιδιώτες γιατροί ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές εργάζονται με μπλοκάκι και πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις και εξετάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button