Ειδήσεις Υγείας

EURO 2024: Συμβουλές οδηγίες υγείας προς τους φιλάθλους

Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο ποδοσφαίρου UEFA EURO 2024 ξεκινάει σήμερα στη Γερμανία

Το τουρνουά για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο ποδοσφαίρου UEFA EURO 2024 ξεκινάει σήμερα στη Γερμανία και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου 2024.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε συνεργασία με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας (BZgA) εξέδωσαν από κοινού έναν οδηγό που παρέχει αναλυτικές συμβουλές σχετικά με διάφορα θέματα υγείας προς τους φιλάθλους.

Πριν από το ταξίδι σας στη Γερμανία μιλήστε με τον γιατρό σας, για να καθορίσετε αν χρειάζεστε κάποιον εμβολιασμό, που έχετε παραλείψει μέχρι σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει εμβολιασμούς για ιλαρά, κοκκύτη, τέτανο, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, COVID-19 και άλλες σχετικές ασθένειες.

COVID-19: Παρά το τέλος της φάσης έκτακτης ανάγκης (πανδημία), η COVID-19 συνεχίζει να αποτελεί απειλή, ειδικά για ευάλωτες ομάδες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει όλους τους απαραίτητους εμβολιασμούς για την COVID-19.

Euro 2024: Έκθεση σε ήλιο και θερμότητα

Μείνετε στη σκιά, φορέστε προστατευτικά ρούχα, εφαρμόστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο και παραμείνετε ενυδατωμένοι, πίνοντας αρκετό νερό. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα μεγάλα γεύματα και κάντε διαλείμματα σε δροσερά μέρη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες από τη ζέστη, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και της θερμοπληξίας. Να έχετε τον νου σας στην έκθεσή σας στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου και ακολουθήστε τις σχετικές οδηγίες ασφαλείας.

 Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Τα κοινά ΣΜΝ στην Ευρώπη είναι τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη. Τα σχετικά προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση προφυλακτικών, τον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Α και Β και την αναζήτηση ιατρικής συμβουλής αν εκτεθείτε σε κάποιο ΣΜΝ.

Αλκοόλ, κάπνισμα και χρήση κάνναβης

Αλκοόλ: Είναι νόμιμο για άτομα άνω των 18 ετών. Η κατανάλωση σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται γενικά, αλλά απαγορεύεται σε ορισμένες περιοχές ή καταστάσεις, όπως μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τιμωρείται αυστηρά.

Κάπνισμα: Είναι νόμιμο από την ηλικία των 18 ετών, με απαγορεύσεις καπνίσματος σε πολλούς δημόσιους χώρους. Η χρήση καπνού αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών και καρκίνου.

Κάνναβη: Από την 1η Απριλίου 2024, οι ενήλικες άνω των 18 μπορούν να κατέχουν και να καταναλώνουν νόμιμα έως 25 γραμμάρια κάνναβης. Η χρήση της είναι περιορισμένη σε ορισμένες περιοχές και οι τουρίστες δεν μπορούν να συμμετέχουν σε τοπικούς συλλόγους κάνναβης.

Πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτονται από την ασφάλιση υγείας της χώρας καταγωγής τους και χρειάζονται την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) για θεραπεία στη Γερμανία. Μπορείτε να εκδώσετε ΕΚΑΑ μέσω του gov.gr. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καλέστε το 112 για άμεση βοήθεια ή επισκεφθείτε τις τοπικές υγειονομικές δομές.

Τα φάρμακα απαιτούν συνταγή από γιατρό, με τα φαρμακεία να παρέχουν υπηρεσίες ακόμη και σε μη εργάσιμες ώρες. Πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα φάρμακα για τις χρόνιες παθήσεις σας.

Πηγές: who.int, ecdc.europa.eu

Σχετικά Άρθρα

Back to top button