ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Που εντοπίσθηκε

Η Ευλογιά των πιθήκων έφθασε στη χώρα μας - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι αναμένεται γονιδιωματική επιβεβαίωση

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα από την Ευλογιά των πιθήκων κατέγραψαν οι υγειονομικές αρχές. Ωστόσο οι εργαστηριακοί έλεγχοι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ συνεχίζονται ώστε να επιβεβαιωθούν πλήρως τα αποτελέσματα αλλά και για να γίνει γονιδιωματική επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με την οποία επιβεβαιώνεται ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος, σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός, όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Η Ευλογιά των πιθήκων και στην χώρα μας

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button