ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ευλογιά των πιθήκων: Τέλος η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης -Τι ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Μετά από ένα χρόνο ο ΠΟΥ κήρυξε τη λήξη του συναγερμού για την Ευλογιά των πιθήκων

Τη λήξη της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την ευλογιά των πιθήκων (mpox ή monkeypox) κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι χώρες ανέφεραν σχεδόν 90% λιγότερα κρούσματα σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγιεσούς.Η ευλογιά των πιθήκων και στην Ελλάδα

«Χθες συνεδρίασε η επιτροπή έκτακτης ανάγκης και μου συνέστησε ότι η πολυμερής επιδημία της ευλογιάς δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος. Αποδέχθηκα αυτή τη συμβουλή. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι η ‘mpox’ δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη για την παγκόσμια υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Να υπενθιμιστεί εδώ ότι ο ΠΟΥ εξέδωσε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης τον Ιούλιο εν μέσω μιας παγκόσμιας αύξησης των κρουσμάτων. Περισσότερα από 87.000 κρούσματα και 140 θάνατοι είχαν αναφερθεί σε 111 χώρες από τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Ευλογιά των πιθήκων: Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στη χώρα μας αναφέρθηκαν έως τις 4 Απριλίου, 87 περιστατικά.  Σύμφωνα με το ECDC παρότι μειώνονται εδώ και μήνες τα κρούσματα στην Ευρώπη, ο κίνδυνος μόλυνσης από τη νόσο είναι μέτριος για τους ομοφυλόφιλους. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό παραμένει χαμηλός

Ευλογιά των πιθήκων: Μετάδοση- Συμπτώματα

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως η πρώην ευλογιά των πιθήκων είναι μία σπάνια ιογενής λοίμωξη. Μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες ή/και σωματικά υγρά του πάσχοντος. Μεταδίδεται επίσης με μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα που προκαλεί περιλαμβάνουν:

Πυρετό
Πονοκέφαλο

Μυαλγίες
Οσφυαλγία

Λεμφαδενοπάθεια

Ρίγος
Εξάντληση

Σχετικά Άρθρα

Back to top button