ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ευλογιά των πιθήκων: Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τρία τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, ενώ εξετάζεται ακόμα ένας ασθενής.

Τρία εισαγόμενα κρούσματα στην Ελλάδα ευλογίας των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουνίου.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση του για τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι τρία εισαγόμενα.

Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος ενός επιπλέον ασθενούς με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού, για τον οποίο ο αρχικός έλεγχος δείγματος για είδη non-variola orthopox ιών (στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων) ήταν θετικός.

Πάντως ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ τονίζει πώς δημοσιεύματα σχετικά με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε νησί των Κυκλάδων δεν ευσταθούν.

Ευλογιά των πιθήκων: Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα

Η Ευλογιά των πιθήκων και στην χώρα μας

Σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, στην Πορτογαλία καταγράφονται 304 κρούσματα. Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα της νόσου, μέχρι στιγμής, στην Ευρώπη, είναι:

Ηνωμένο Βασίλειο: 793
Ισπανία: 518

Γερμανία: 469
Πορτογαλία: 304
Γαλλία: 247

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button