Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Φακίδες: Γιατί εμφανίζονται και πως αντιμετωπίζονται

Πως μπορούμε να μειώσουμε τις φακίδες στο δέρμα

Οι φακίδες γενικότερα οι δυσχρωμίες που αναπτύσσονται στο δέρμα είναι συνήθως συνέπεια της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά ευτυχώς είναι ακίνδυνες στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε λεπτό που ο ήλιος αγγίζει το πρόσωπο, τα χέρια ή τους ώμους είναι επιβαρυντικό (και) για την χροιά του. Στη χώρα μας, όπου η έντονη ηλιοφάνεια διαρκεί πολλούς μήνες, το ποσοστό των ανθρώπων που αποκτούν φακίδες και κηλίδες είναι μεγάλο.

Φακίδες: Που εμφανίζονται

Οι φακίδες αναπτύσσονται σε σημεία του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως:

Στο πρόσωπο
Στα χέρια
Στους ώμους

Η εμφάνισή τους οφείλεται στα κύτταρα του δέρματος που προκαλούν έντονο χρωματισμό. Οι φακίδες είναι συχνές στα παιδιά, ενώ με την πάροδο του χρόνου τείνουν να εξαφανίζονται ή να γίνονται λιγότερο αισθητές. Τον χειμώνα είναι πιθανό να εξαφανιστούν ή να γίνουν λιγότερο έντονες, όταν νέα κύτταρα του δέρματος αντικαταστήσουν τα παλιά.

Οι περισσότερες φακίδες έχουν ομοιόμορφο χρώμα, το οποίο ποικίλλει αναλόγως με τον τόνο του δέρματος. Έτσι, σε άλλους είναι κόκκινες και σε άλλους έχουν ανοιχτό ή σκούρο καφέ, μαύρο ή οποιοδήποτε χρώμα που είναι πιο σκούρο από το χρώμα της επιδερμίδας.

Φακίδες: Ο ρόλος της μελανίνης

Η προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία γίνεται με την παραγωγή δύο τύπων μελανίνης. Η μελανίνη είναι η φυσική, χρωστική ουσία του (του προσδίδει το χαρακτηριστικό χρώμα του). Οι δύο τύποι της είναι η φαιομελανίνη και η ευμελανίνη. Η ευμελανίνη προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV, ενώ η φαιομελανίνη όχι.

Ο τύπος της μελανίνης που παράγει το δέρμα εξαρτάται από ένα γονίδιο (λέγεται MC1R). Τα άτομα με σκούρα μαλλιά, μάτια και δέρμα συνήθως παράγουν κυρίως ευμελανίνη και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν φακίδες.

Εκείνα που έχουν κόκκινα, ξανθά ή ανοιχτά καστανά μαλλιά, καθώς και ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια, παράγουν κυρίως φαιομελανίνη. Τα άτομα αυτά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φακίδες. Ωστόσο μόνο όσοι έχουν μια μετάλλαξη στο γονίδιο MC1R, θα τις αποκτήσουν μετά την έκθεσή τους στον ήλιο. Χωρίς αυτήν, όσο χρόνο κι αν περάσει κάποιος στον ήλιο, δεν θα τις παρουσιάσει.

Φακίδες: Πως μπορούμε να προλάβουμε

Επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη δική μας γενετική συνιστώσα που ευθύνεται για την εμφάνιση των φακίδων, τα βασικά μέτρα πρόληψης είναι:

1. Χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασίας 30 ( SPF30 -Sun Protection Factor).

2. Η χρήση καπέλων στον ήλιο.

3. Η ενδυμασία πρέπει να καλύπτει αρκετά τμήματα του σώματος (πουκάμισα, μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια).

4. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, των ωρών 10 π.μ. έως 4 μ.μ.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button