ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Φάρμακα: «Ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 300 εκατομμύρια ευρώ» – Τι είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Αναλυτικά όλα όσα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους για τα φάρμακα στο συνέδριο του Economist

Σε εξέλιξη είναι οι αλλαγές που προωθούνται στα φάρμακα από το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα η διασφάλιση της προσβασιμότητας των ασθενών σε θεραπείες και η δημοσιονομική σταθερότητα των συστημάτων υγείας είναι κάτι που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλα τα κράτη.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα, αλλά χρειαζόμαστε και μια δημοσιονομική σταθερότητα του συστήματος», ανέφερε κατά την παρέμβασή του στο 28th Annual Economist Government Roundtable ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην Ελλάδα, σημείωσε, όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που χρειάζονται και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιάρθρωσης της πολιτικής των φαρμάκων για να είναι συμβατή με την νομοθεσία της ΕΕ.

Παράλληλα ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι η κυβέρνηση αύξησε τον προϋπολογισμό στα φάρμακα κατά 300 εκατ. ευρώ.

Ετοιμάζεται το Ταμείο Καινοτομίας

Αυστηρές οδηγίες προς τους Διοικητές Νοσοκομείων

Αναφέρθηκε στη δημιουργία ταμείου καινοτομίας για να μπορούν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες.

Το ζητούμενο είναι να δαπανώνται χρήματα, βάσει των αποτελεσμάτων, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους και για να γίνει αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία ελέγχου, ώστε να υπάρχει εικόνα κόστους- αποτελεσμάτων. Ανακοίνωσε ακόμα ότι αποζημιώνονται πλέον οι βιοδείκτες για τον καρκίνο.

Από την πλευρά του ο Νίκος Μανιαδάκης καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μίλησε για τρεις βασικούς πυλώνες που πρέπει να συνδυαστούν. Ο ένας έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση και τι θα διατεθεί στο κομμάτι της φαρμακοβιομηχανίας, ο δεύτερος σχετίζεται με την αποζημίωση και την πρόσβαση και ο τρίτος αφορά τη χρήση τεχνολογίας με τρόπο αποδοτικό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button