Ειδήσεις Υγείας

Φλεγμονή στο σώμα: Οι top πέντε τροφές που την καταπολεμούν

Και όμως υπάρχουν τροφές που μπορεί να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή στο σώμα!

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Φλεγμονή στο σώμα: Οι top πέντε τροφές που την καταπολεμούν

Η φλεγμονή αποτελεί μια διαδικασία αντίδρασης του οργανισμού απέναντι σε ερεθιστικούς παράγοντες. Στην περίπτωση που είναι εκτός ελέγχου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο ακμής, αλλεργίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, νευρολογικών διαταραχών, αυτοάνοσων παθήσεων και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αυξημένα επίπεδα στρες και η κακή διατροφή είναι δύο από τους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής.

Ένα πρώτο και βασικό βήμα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι:

η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και

η ένταξη στο διαιτολόγιο των τροφών που την καταπολεμούν.

Λιπαρά ψάρια

 

 

 

 

 

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ομέγα-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Έρευνα από το University of Hawaii, έδειξε ότι οι άντρες που κατανάλωσαν ψητό ή βραστό ψάρι μείωσαν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 23% σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερο.

Σκούρα φυλλώδη λαχανικά

 

 

 

 

 

Έρευνες έχουν υποδείξει ότι η βιταμίνη E μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τις κυτοκίνες- μόρια που προάγουν τη φλεγμονή. Η συγκεκριμένη βιταμίνη περιέχεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο.

Ξηροί καρποί

 

 

 

 

 

Οι ξηροί καρποί περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη φλεγμονή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σόγια

 

 

 

 

 

Έρευνες έδειξαν ότι οι ισοφλαβόνες που περιέχονται στη σόγια μπορεί ενδεχομένως μειώνουν τα επίπεδα της  φλεγμονής.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

 

 

 

 

 

Τροφές με ασβέστιο και βιταμίνη D επισημαίνει η Karen H. Costenbader, του Harvard Medical School, έχουν  αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ ορισμένα γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο έντερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button