Ειδήσεις Υγείας

Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου: Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο

Δείτε ποια είναι

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου αποτελούν ένα σύνολο επίπονων παθήσεων που χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως η διάρροια και η κόπωση. Στα νοσήματα αυτά περιλαμβάνονται η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο BMJ τα υπερ-επεξεργασμένα όπως τα συσκευασμένα ψημένα προϊόντα και σνακ, τα αναψυκτικά, τα δημητριακά με προσθήκη σακχάρων, τα έτοιμα γεύματα και τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος ή ψαριού, αποτελούν τις τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Τι έδειξε η έρευνα

Αντλώντας δεδομένα από τη μακροχρόνια έρευνα PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 116 χιλιάδων ατόμων ηλικίας 35 εώς 70 ετών από 21 διαφορετικές χώρες με διαφορετικό βιοτικό επίπεδο. Η μελέτη αφορούσε την περίοδο 2003 με 2016 με κάθε αξιολόγηση να πραγματοποιείται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια. Στις επαναληπτικές αξιολογήσεις έπειτα από περίπου εννιά χρόνια, υπήρξαν ανάμεσα στους συμμετέχοντες διαγνώσεις 467 ΙΦΝΕ (90 με τη νόσο του Crohn και 377 με ελκώδη κολίτιδα).

Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές σε αυτούς τους συμμετέχοντες είναι μια μεταβολή στην υγεία τους που οφείλεται στην υπέρμετρη κατανάλωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερες από μια μερίδα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όσοι είχαν εντάξει στο καθημερινό τους διαιτολόγιο πέντε ή και περισσότερες μερίδες, είχαν εώς και 82% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ, ενώ το ποσοστό κυμάνθηκε στο 67% για όσους κατανάλωναν μία έως τέσσερις μερίδες ημερησίως.

Αντίθετα, το λευκό και το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια δεν συσχετίστηκαν με την εμφάνιση ΙΦΝΕ.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button