Ειδήσεις Υγείας

Φούσκωμα: Έξι πιθανές αιτίες σε εικόνες

Το φούσκωμα του στομάχου δεν προκαλεί μόνο έντονη δυσφορία αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα κάποιας σοβαρής πάθησης.

Επιστημονικά ο όρος ονομάζεται κοιλιακή διάταση” και πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζεται αίσθημα πληρότητας ή/και σφιξίματος στην κοιλιακή χώρα. Εναλλακτικά, το κοιλιακό φούσκωμα είναι γνωστό και ως πρήξιμο ή τυμπανισμός.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της mayo clinic το φούσκωμα ενδεχομένως προκαλείται από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή άλλης δυσανεξίας σε τροφές.

Διαβάστε ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες της κατάστασης αυτής!

Υπερβολικά αέρια

 

 

 

 

Το αυξημένα αέρια στο έντερο είναι ίσως η πιο κοινή αιτία του φουσκώματος. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον πόνο, είναι να μειώσετε την κατανάλωση τροφών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αέρια, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα κρεμμύδια και το μπρόκολο.

Δυσκοιλιότητα

 

 

 

 

 

Τα αέρια και ο πόνος στην κοιλιά και το στομάχι, μπορεί να αποτελούν σημάδι δυσκοιλιότητας. Για να αποφύγετε το φούσκωμα υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθάτε στη ρύθμιση του πεπτικού και την αποφυγή του φουσκώματος. Την ίδια στιγμή μόλις 20-30 λεπτά περπατήματος τέσσερις φορές την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου.

Κατάποση αέρα

 

 

 

 

Η κατάποση αέρα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Για να το αποφύγετε, μην μιλάτε ενώ τρώτε, μην τρώτε όρθιοι και μην πίνετε αεριούχα ποτά και αναψυκτικά..

Τροφικές δυσανεξίες

 

 

 

 

 

Ο πόνος στο στομάχι θα μπορούσε να είναι ένδειξη τροφικής δυσανεξίας, συνήθως στη γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά. Οι τροφές που ενοχοποιούνται είναι τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι, η γλουτένη, τα όσπρια, τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών) και τα τεχνητά γλυκαντικά.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

 

 

 

 

 

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου οφείλεται σε διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου -που επηρεάζεται από το άγχος- και εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί πάνω από το 19% των Ελληνίδων και το 8% των Ελλήνων. Παρόλο που τα συμπτώματά του προκαλούν δυσφορία, εντούτοις δεν είναι ανησυχητικά.

Κοιλιοκάκη

 

 

 

 

 

Η κοιλιοκάκη αποτελεί ένα κοινό πεπτικό πρόβλημα που οφείλεται στην αδυναμία του εντέρου να απορροφήσει τη γλουτένη από το σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται περιλαμβάνουν διάρροια, πόνους στο στομάχι και λήθαργο και μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και κάποιες μέρες.

Πάντως στην περίπτωση που το φούσκωμα διαρκεί τις περισσότερες ημέρες σε μια περίοδο τριών εβδομάδων, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε γιατρό.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button