ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Φθηνά φάρμακα εκτός αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ – Ποια θα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους

Ποια φάρμακα δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ – Εκτός τα λεγόμενα off Patent

Εκτός αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να βρεθούν σύντομα τα φθηνά φάρμακα που σήμερα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση. Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει στο πλαίσιο της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, να βγάλει εκτός λίστας αποζημίωσης τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους και πωλούνται φθηνά.

Πρόκειται για τα λεγόμενα off Patent φάρμακα που διαθέτουν και γενόσημα αφού έχουν χάσει την πατέντα τους.

Στην αρνητική λίστα

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα που πωλούνται φθηνά από τα φαρμακεία αναμένεται να μπουν στη λεγόμενη «αρνητική λίστα» φαρμάκων που αποτελεί τον κατάλογο με τα φάρμακα που ναι μεν χρειάζονται συνταγή γιατρού αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και οι ασθενείς καταβάλλουν όλο το κόστος.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι θα τεθεί χρηματικό όριο για τα φάρμακα που θα βγουν αποζημίωσης καθώς μελετάται να ορισθούν τα 5 ευρώ ως η τιμή κάτω από την οποία δεν θα αποζημιώνονται τα σκευάσματα.

Κρίνεται ότι τα 5 ευρώ είναι ένα ποσό που θα μπορούν να καταβάλλουν οι ασθενείς από την τσέπη τους χωρίς να υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις.
Πρόκειται πάντως για ένα μέτρο που είχε συζητηθεί και από άλλες κυβερνήσεις αλλά λόγω της ανησυχίας μην υπάρξουν αντιδράσεις, δεν εφαρμόσθηκε ποτέ.

Για το μέτρο μίλησε πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο ετήσιο συνέδριο Healthworld λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα είμαστε δογματικοί, θα υπάρξουν και φάρμακα που θα πρέπει να μεταφερθούνε από τη λίστα αποζημίωσης στην λίστα μη αποζημίωσης. Θέλουμε να αποζημιώνουμε τα φάρμακα των πολιτών που θα είναι πραγματικά χρήσιμα για την υγεία τους. Με όλα αυτά, τα ρεαλιστικά μέτρα αποσκοπούμε να φτάσουμε στο σημείο της μείωσης που θα μας δείξει ποια είναι η ανάγκη για τη φαρμακευτική δαπάνη».

Να σημειωθεί ότι σήμερα ένα μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης καταβάλλεται από χρήματα των ασθενών, αφού πολλοί αποφεύγουν τις επισκέψεις σε γιατρούς και ειδικά τα φθηνά σκευάσματα τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Έρχεται ξεχωριστό κονδύλι για τα φάρμακα της covid – Τι αλλαγές σχεδιάζει ο Θάνος Πλεύρης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button