Γώγος: Η πανδημία εξακολουθεί να παραμένει νόσος των νέων

Κοντοζαμάνης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών

Για την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα έκανε λόγο ο καθηγητής του τμήματος Ιατρικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Γώγος επισήμανε ότι η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, αρχίζει να αφορά και μεγαλύτερες ηλικίες. «Η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως να φτάσει στο 90%. Η καταγραφή χρησιμοποιεί ως εργαλείο τα τεστ. Θα πρέπει να παραμείνει στο οπλοστάσιό μας».

«Σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση», τόνισε ακόμη ενώ ανέφερε για άλλη μια φορά ότι είναι σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται με τεστ τόσο πριν ξεκινήσουν τις διακοπές τους όσο και κατά την επιστροφή τους και ιδιαίτερα ειδικά αν υπάρχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα.

Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη για τήρηση των μέτρων, σωστή χρήση της μάσκας καθώς επίσης και για εμβολιασμό ενώ σημείωσε ότι οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ αποτελούν το 99%.

Ακόμη αναφέρθηκε στην Κρήτη η οποία σήμερα κατέγραψε 506 νέες μολύνσεις υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει περεταίρω τάση αύξησης τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται και από τον δείκτη θετικότητας, αλλά ευτυχώς είναι κάτω από το όριο του 4%».

Σε ότι αφορά τον δείκτη θετικότητας, τόνισε ότι «οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται στο 3 και κάποιες στο 4», συμπληρώνοντας ότι «η τάση είναι ελαφρώς αυξητική, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα λόγω τουρισμού παραμένουν πολύ χαμηλά. Το στοίχημα του τουρισμού φαίνεται ότι κερδίζεται».

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών

Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος σημείωσε ότι «η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα επιβάλλει τη λήψη μέτρων προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία του προσωπικού σε δομές υγείας και των συμπολιτών μας που προσέρχονται σε αυτές».

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ότι «για το λόγο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί η υποχρέωση εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται σε δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων». Ο κ. Κοντοζαμάνης ακόμη, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες «να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί».

 

H R:
Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα