
Γρίπη των πτηνών: Θα είναι η αιτία για την επόμενη πανδημία – Τι λένε οι ειδικοί
Η γρίπη των πτηνών δεν μπορεί να μεταδοθεί με την κατανάλωση μαγειρεμένων προϊόντων πουλερικών.
Η γρίπη των πτηνών είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει άγρια και οικόσιτα πτηνά παγκοσμίως. Όπως αναφέρει ο Dr. Sameer Elsayed, Καθηγητής Ιατρικής, Παθολογίας & Εργαστηριακής Ιατρικής και Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής, Western University η γρίπη των πτηνών περιγράφηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1800.
Είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική και συνήθως ήπια ασθένεια των άγριων πτηνών όπως οι χήνες, οι κύκνοι, οι γλάροι, τα παραθαλάσσια πτηνά, αλλά και τα οικόσιτα πτηνά όπως τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες .
«Οι άνθρωποι», όπως εξηγεί ο Dr. Sameer Elsayed, «είναι τυχαίοι ξενιστές — που σημαίνει ότι ο ιός συνήθως δεν κυκλοφορεί μεταξύ των ανθρώπων. Βέβαια μπορεί να κολλήσουν τον ιό μετά την εισπνοή των αναπνευστικών σταγονιδίων των πτηνών ή την έκθεση των βλεννογόνων τους σε κόπρανα, σάλιο ή μολυσμένες επιφάνειες.
Τα πρώτα κρούσματα σε ανθρώπους
Τα πρώτα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αναφέρθηκαν το 1997 από τις αρχές δημόσιας υγείας στο Χονγκ Κονγκ.
Αυτές οι λοιμώξεις συνδέθηκαν με πουλερικά μολυσμένα με έναν εξαιρετικά λοιμογόνο υποτύπο H5N1. Από τα 18 άτομα που επλήγησαν, έξι (33 τοις εκατό) υπέκυψαν στην ασθένειά τους .
Έκτοτε, η γρίπη των πτηνών ευθύνεται για τουλάχιστον 2.600 μολύνσεις και περισσότερους από 1.000 θανάτους σε ανθρώπους παγκοσμίως.
Στην πλειονότητα των ανθρώπινων περιπτώσεων, η μόλυνση αποκτήθηκε μετά από έκθεση σε ζωντανά πουλερικά και όχι σε άγρια πτηνά.
Οι ανθρώπινες λοιμώξεις που οφείλονται στους ιούς της γρίπης των πτηνών έχουν προκληθεί κυρίως από τους υποτύπους H5N1, H5N6, H7N7 και H7N9.
Όλοι εκτός από δύο από τους καταγεγραμμένους ανθρώπινους θανάτους μέχρι σήμερα έχουν συμβεί σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος , πιθανότατα ως συνέπεια του συνολικού φόρτου των κρουσμάτων και της έλλειψης πρόσβασης σε αντιιικά φάρμακα.
Είναι η γρίπη των πτηνών η επόμενη πανδημία;
Δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί εάν η γρίπη των πτηνών θα εξελιχθεί σε πανδημία που θα επηρεάσει τον άνθρωπο. Οι στρατηγικές μετριασμού για την πρόληψη της μετάδοσης μεταξύ ειδών περιλαμβάνουν προληπτικό εμβολιασμό μεγάλης κλίμακας κατοικίδιων πτηνών και θανάτωση μολυσμένων κοπαδιών.
Μείζονος ανησυχίας είναι η πιθανότητα εμφάνισης νέων υποτύπων της γρίπης των πτηνών μέσω αντιγονικής μετατόπισης.
Αυτό το φαινόμενο περιλαμβάνει αναδιάταξη των γονιδίων της αιμογλουτινίνης και της νευραμινιδάσης όταν ένας μεμονωμένος ξενιστής έχει μολυνθεί με περισσότερους από έναν ιικούς υποτύπους.
Ως εκ τούτου, η γρίπη των πτηνών είναι ο κύριος υποψήφιος ως πανδημική ιογενής νόσος των ζώων και των ανθρώπων.
Τα τρέχοντα αποθέματα εμβολίων κατά της γρίπης των πτηνών για ανθρώπινη χρήση πιθανότατα θα είναι ανεπαρκή για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών σε περίπτωση που με την πάροδο του χρόνου υπάρξει αύξηση των ανθρώπινων λοιμώξεων.
Οδηγίες προστασίας
Η αποφυγή της άμεσης επαφής με ζωντανά πουλερικά είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη της ανάπτυξης της γρίπης των πτηνών.
Εάν η έκθεση σε δυνητικά μολυσμένα πτηνά δεν μπορεί να αποφευχθεί, θα πρέπει να φοράτε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει γάντια, ρόμπες, μάσκες προσώπου και ασπίδες ματιών.
Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά με σαπούνι και νερό μετά από όλες τις πιθανές εκθέσεις.
Τα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αδρανοποίηση των ιών της γρίπης σε σύγκριση με το πλύσιμο των χεριών .
ΠΗΓΗ: theconversation.com