Ειδήσεις Υγείας

Γρίπη των πτηνών: Τι ισχύει για τη μετάδοση σε άνθρωπο

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την γρίπη των πτηνών

Συναγερμός έχει σημάνει στη γειτονική Βουλγαρία μετά το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα βιομηχανικής εκμετάλλευσης κοντά στη Σόφια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του CDC ο κίνδυνος από τη νόσο για τους ανθρώπους θεωρείται χαμηλός, αλλά προηγούμενα ξεσπάσματα σε πτηνοτροφεία είχαν οδηγήσει σε εκτεταμένα προγράμματα θανάτωσης πτηνών για να περιοριστεί η εξάπλωση.

Γρίπη των πτηνών: Πώς μπορεί να περάσει ο ιός στον άνθρωπο

Τα μολυσμένα πτηνά αποβάλλουν τον ιό της γρίπης των πτηνών μέσω του σάλιου, των βλεννογόνων και των κοπράνων τους. Οι ανθρώπινες λοιμώξεις από τους ιούς της γρίπης των πτηνών μπορεί να συμβούν όταν ο ιός εισέλθει στα μάτια, την μύτη ή το στόμα ενός ατόμου ή όταν εισπνευστεί.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο ιός βρίσκεται στον αέρα (σε σταγονίδια ή πιθανώς σε σκόνη) και ένα άτομο τον εισπνέει, ή πιθανώς όταν ένα άτομο αγγίζει κάτι που έχει ιό πάνω του και στη συνέχεια αγγίζει το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη του.

Οι ανθρώπινες μολύνσεις με ιούς της γρίπης των πτηνών έχουν συμβεί συχνότερα μετά από απροστάτευτη επαφή με μολυσμένα πτηνά ή επιφάνειες μολυσμένες με ιούς της γρίπης των πτηνών. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί ορισμένες λοιμώξεις όπου δεν ήταν γνωστό ότι υπήρξε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά ή το περιβάλλον τους.

Πάντως η εξάπλωση των ιών της γρίπης των πτηνών από ένα μολυσμένο άτομο σε μια στενή επαφή είναι πολύ σπάνια και όταν έχει συμβεί, έχει εξαπλωθεί μόνο σε λίγα άτομα. Ωστόσο, λόγω της πιθανότητας οι ιοί της γρίπης των πτηνών να μεταλλαχθούν και να αποκτήσουν την ικανότητα να εξαπλώνονται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, η πρόληψη και η στενή παρακολούθηση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη δημόσια υγεία.

Γρίπη των πτηνών: Συμπτώματα στους ανθρώπους

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η γρίπη των πτηνών στον άνθρωπο μοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης.

Τα πιο σοβαρά περιλαμβάνουν:

πυρετό (37,8ºC και πάνω)
βήχα

πονόλαιμο
καταρροή ή βουλωμένη μύτη

πόνοι στους μύες ή στο σώμα
πονοκέφαλο

κόπωση
δύσπνοια

ΠΗΓΗ: https://www.cdc.gov

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button