Ειδήσεις Υγείας

Γυναικεία καρδιά: Μύθοι και συμβουλές από ειδικούς

Η γυναικεία καρδιά κινδυνεύει σοβαρά από τις παθήσεις της καρδιάς

Η γυναικεία καρδιά μπορεί να ραγίσει καθώς νέα επιδημιολογικά στοιχεία αναφέρουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για 1στους 3 θανάτους γυναικών

Την ίδια στιγμή κάποιες παρανοήσεις και μύθοι υπονομεύουν την υγεία της γυναικείας καρδιάς, όπως ότι ο καρκίνος είναι μεγαλύτερη απειλή από τις καρδιοπάθειες ή ότι η συστηματική άσκηση εκμηδενίζει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Την πραγματικότητα σχετικά με την υγεία της γυναικείας καρδιάς, περιέγραψαν επιστήμονες σε ενημερωτική εκδήλωση, που οργάνωσαν η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων και ο Γυναικείος Σύλλογος «ΑΘΗΝΑΪΔΕΣ».

Μέσα από ομιλίες διακεκριμένων γυναικών επιστημόνων, αναδείχθηκαν οι ιδιαιτερότητες της γυναικείας καρδιάς, οι παράγοντες κινδύνου και οι σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις για την προστασία της υγείας των γυναικών.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, κ. Κ. Τούτουζας, μίλησε για τους στόχους της συγκεκριμένης εκδήλωσης, τις πολύπλευρες προσπάθειες της ΕΚΕ για την ενημέρωση του κοινού και ειδικότερα των γυναικών σε σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, προαναγγέλλοντας σημαντικές πρωτοβουλίες στο πεδίο αυτό και στο μέλλον.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΕΧΘΚΑ, Διευθυντή Καρδιοχειρουργικής κ. Π. Δεδεηλία που ανάδειξε τους στόχους και τη σημαντικότητα της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΘΗΝΑΪΔΕΣ», κα Ρ. Βασιλάκη, μίλησε για τη συνεργασία με την ΕΚΕ και την ΕΕΧΘΚΑ, αναδεικνύοντας την αξία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καρδιαγγειακή υγεία της γυναικείας, καλώντας τις παρευρισκόμενες γυναίκες να αποτελέσουν τις πρέσβειρες της πρόληψης και προστασίας της υγείας της γυναίκας.

Γυναικεία καρδιά: Μύθοι και αλήθειες

Τα κύρια σημεία των ομιλιών ήταν:

Είναι μύθος ότι ο καρκίνος είναι η πραγματική απειλή για τις γυναίκες, και όχι οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πιο θανατηφόρες από όλες τις μορφές καρκίνου μαζί.

• Ενώ 1 στις 39 γυναίκες στις ΗΠΑ πεθαίνει κάθε χρόνο από καρκίνο του μαστού

• Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για 1 στους 3 θανάτους γυναικών, δηλαδή περίπου 1 θάνατος κάθε λεπτό.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αφορούν γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζουν γυναίκες όλων των ηλικιών.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο:

✔ Εγκυμοσύνη
✔ Εμμηνόπαυση
✔ Κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών ή υπερβολική πρόσληψη τροφής
✔ Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
✔ Οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων
✔ Συγγενείς καρδιοπάθειες (εκ γενετής καρδιακές παθήσεις).

Μύθος επίσης είναι ότι οι καρδιακές παθήσεις δεν προσβάλλουν γυναίκες που διατηρούν καλή φυσική κατάσταση και γυμνάζονται.

Ακόμα κι αν κάνετε πιλάτες, γιόγκα, τρέχετε μαραθώνιο ή γυμνάζεστε τακτικά, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ΔΕΝ είναι μηδενικός.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά:

Έλεγχο χοληστερόλης από την ηλικία των 20 ετών ή νωρίτερα, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων καθώς και τακτικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε κάθε ιατρική εξέταση.

Πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα καρδιακής πάθησης μέχρι να συμβεί κάτι σοβαρό στην καρδιά τους.

Τα συχνότερα συμπτώματα του εμφράγματος δεν διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτά είναι: Πόνος ή δυσφορία στο στήθος, συχνά περιγράφονται και ως σφίξιμο, κάψιμο ή πίεση βαθιά πίσω από το στέρνο. Ο πόνος του εμφράγματος συνήθως συνδυάζεται με αίσθημα αδυναμίας, ωχρότητα, ναυτία και έντονη εφίδρωση.

«Παρουσίαση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου: Γυναίκες καρδιολόγοι και καρδιοχειρουργοί»

Γυναικεία καρδιά: Ενημέρωση από την Ελληνική καρδιολογική εταιρεία

Η έρευνα διεξήχθη από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων μέσω ενός ανώνυμου, ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου 47 ερωτήσεων, που εστάλη σε όλες τις γυναίκες μέλη των παραπάνω εταιρειών.

Το ερωτηματολόγιο αυτό σκιαγράφησε το επαγγελματικό, ακαδημαϊκό και οικογενειακό προφίλ των συμμετεχουσών και εστίασε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη χώρα μας στον τομέα της καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής. Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν σημαντικές ανισότητες. Το 65% των συμμετεχουσών θεωρεί το φύλο τους εμπόδιο στην επαγγελματική τους εξέλιξη, ενώ το 60% έχει αναγκαστεί να θέσει την καριέρα του σε δεύτερη μοίρα λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Μόνο το 27% αισθάνεται ότι έχει ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης με τους άνδρες, και μόλις το 24% πιστεύει ότι έχει ίσες ευκαιρίες ακαδημαϊκής καριέρας στην Ελλάδα (45% στο εξωτερικό).

Επιπλέον, το 59% έχει βιώσει εκφοβισμό (bullying) λόγω φύλου στον εργασιακό χώρο, ενώ οι ικανότητές τους αμφισβητούνται συχνά, τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες συναδέλφους. Οι κύριες προκλήσεις που αναφέρθηκαν είναι η έλλειψη υποστηρικτικού πλαισίου προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους πολλαπλούς τους ρόλους και στις υποχρεώσεις τους λόγω μητρότητας, η υποτίμηση, τα στερεότυπα και η παρενόχληση.

Οι ανισότητες αυτές δεν περιορίζονται στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από έρευνες με παρόμοια ερωτηματολόγια που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες. Στοιχεία από την Αμερική, αλλά και την Ευρώπη, καταδεικνύουν το μέγεθος της ανισότητας που υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις σε κλινικές μελέτες που αφορούν το καρδιαγγειακό, οι μισθολογικές διαφορές και η δυσκολία ανέλιξης σε διοικητικές ή ακαδημαϊκές θέσεις είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα. Γενικότερα, στοιχεία από το Global Gender Gap 2024 αποκαλύπτουν ότι το σκορ ισότητας μεταξύ των δύο φύλων εκτιμήθηκε στο 68.5% σε 146 χώρες που συμμετείχαν με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 73η θέση με σκορ 71.4%, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες από πέρσι.

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων γενικά, αλλά και στην καρδιολογία και καρδιοχειρουργική πιο συγκεκριμένα, είναι πολλαπλές και σε αρκετά επίπεδα, σίγουρα όμως η πρώτη είναι σίγουρα η αναγνώριση του προβλήματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της UNI-PHARMA.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button