Ειδήσεις Υγείας

Hπατίτιδα C: Μέσω ΗΔΙΚΑ η ειδοποίηση όσων πρέπει να εξεταστούν για τη νόσο

Μέσω ΗΔΙΚΑ θα γίνεται η ειδοποίηση, όλων των ατόμων που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, προκειμένουνα εξεταστούν για την ηπατίτιδα C

Πλέον οι ιατροί, μόλις καταχωρούν την επίσκεψη κάθε εξεταζόμενου που ανήκει στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βλέπουν αυτόματη ειδοποίηση η οποία τους ενημερώνει ότι πρέπει να γίνει έλεγχος για αντίσωμα ηπατίτιδας C.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» εκφράζει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζοντας πως είναι ένα σημαντικό βήμα για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι, 8 στους 10 ασθενείς ζουν με ηπατίτδα C, χωρίς να το ξέρουν. Ωστόσο, στόχος είναι η εκρίζωση της ασθένειας μέχρι το 2030.

Προφίλ της νόσου

Ο ιός της ηπατίτιδας C, που απομονώθηκε το 1989, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες χρόνιας ηπατοπάθειας, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Περίπου 170 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C και 3 με 4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται ετησίως. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου το 2% του πληθυσμού έχει χρόνια ηπατίτιδα C.

Μετάδοση του ιού

Ο ιός της ηπατίτιδας C σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ μεταδίδεται κυρίως εάν έρθετε σε επαφή με μολυσμένο αίμα. Δεν μεταδίδεται από νερό ή τροφές, σκεύη φαγητού, τουαλέτες, κοινωνικές επαφές (χειραψία, αγκαλιά, φιλί, βήχας, φτέρνισμα). Εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας C δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει για τις ηπατίτιδες Α και Β.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, καθώς εκείνη την περίοδο δεν γίνονταν επαρκείς έλεγχοι.

Επιπλέον, περισσότερο κινδυνεύουν:

οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών
όσοι έκαναν μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του πριν από το 1992

οι αιμοκαθαιρόμενοι
οι επαγγελματίες υγείας

Συμπτώματα

Μόνο 25-35% των ατόμων με οξεία ηπατίτιδα C έχει συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, ανορεξία, ενώ μερικοί μπορεί να εμφανίσουν ίκτερο. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα κι έτσι αναπτύσσουν χρόνια ηπατίτιδα C.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button