Ειδήσεις Υγείας

HDL ή ”καλή” χοληστερόλη: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Όταν όμως τα επίπεδά της αυξηθούν σημαντικά γίνεται επιβλαβής για τον οργανισμό, καθώς κολλάει στα τοιχώματα των αγγείων και πυροδοτώντας την αθηροσκλήρυνση, που ευθύνεται για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν υψηλή χοληστερίνη είναι όσοι:

Έχουν κληρονομικό ιστορικό
Ακολουθούν διατροφή πλούσια σε κεκορεσμένα λίπη.
Δε γυμνάζονται και καπνίζουν
Πάσχουν από υπoθυρεοειδισμό
Άλλες αιτίες

Έλεγχος

Ο έλεγχος των τιμών γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος. νωρίς το πρωί όταν είμαστε τελείως νηστικοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε άτομα που εμφανίζουν επίπεδα χοληστερόλης μεγαλύτερα από 200mg/dl πρέπει να επικεντρώνεται η προσοχή στην «κακή» χοληστερόλη (LDL), με παράλληλη προσπάθεια βελτίωσης των λιπιδίων μέσω της αύξησης της «καλής» (HDL) χοληστερόλης και μείωσης των τριγλυκεριδίων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο αυξημένη είναι η «κακή» και όσο μειωμένη είναι η «καλή» χοληστερόλη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επίπεδα HDL χοληστερόλης μικρότερα από 40 mg/dl για τους άνδρες και μικρότερα από 50 mg/dl για τις γυναίκες θεωρούνται μειωμένα.

Είναι χρήσιμο λοιπόν να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την αύξηση της καλής χοληστερόλης πάνω από 40 mg/dl για τους άνδρες και πάνω από 50 mg/dl για τις γυναίκες.

Επειδή δεν υπάρχουν φάρμακα για τη αύξησή της, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος περιλαμβάνει:

-Μείωση σωματικού βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα
-Σωματική άσκηση
-Διακοπή του καπνίσματος
-Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ψάρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button