Συνεντεύξεις - Άρθρα

Η ακάνθα πτέρνας και η τενοντίτιδα ώμου θεραπεύονται με shockwave

Γράφει ο Μιχάλης Σαμαράς, Φυσικοθεραπευτής

Το θαύμα του κρουστικού υπέρηχου στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου και στην πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνας)

Δυστυχώς κάποιοι ασθενείς αισθάνονται έναν έντονο πόνο κατά την πίεση της περιοχής του πέλματος. Τόσο έντονο που λένε πως νιώθουν σαν να τους διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα ή σαν να έχουν πατήσει αχινό (εξ ου και η ονομασία άκανθας δηλαδή αγκάθι).

Ο πόνος εντοπίζεται είτε κεντρικά είτε προς την εσωτερική πλευρά του πέλματος. Ιδιαίτερα το πρωί μετά τη νυχτερινή κατάκλιση, το άλγος είναι εντονότερο και οι περισσότεροι ασθενείς δυσκολεύονται να πατήσουν στο έδαφος. Μετά τα πρώτα βήματα όμως το πόδι ζεσταίνεται και ο πόνος υποχωρεί αισθητά.

Η πάθησή τους λέγεται πελματιαία απονευρωσίτιδα και άκανθα πτέρνας (plantar fasciitis, heel spur) και σε περίπτωση που οι ασθενείς αφεθούν χωρίς θεραπεία η κατάσταση και τα συμπτώματα θα χειροτερεύσουν!

Παράλληλα, κάποιοι άλλοι ασθενείς νιώθουν ένα έντονο άλγος κάθε φορά που σηκώνουν ψηλά το χέρι ή προσπαθούν να το τεντώσουν προς τα πίσω. Ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει όταν το χέρι βρίσκεται σε ακινησία, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που επανέρχεται ακόμα πιο ισχυρός κατά τις βραδινές ώρες.

Οι ασθενείς υποφέρουν από έντονα συμπτώματα τα οποία συνήθως διαρκούν μερικές εβδομάδες, αλλά υπάρχει πιθανότητα να παραταθούν και για μήνες. Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου (calcified tendinitis) προσβάλλει ασθενείς ηλικίας 30-50 ετών και οι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται πιο συχνά από τους άνδρες.

Θεωρείται ότι τα άτομα με ενδοκρινολογικά προβλήματα (διαβήτης, υπερ και υποθυρεοειδισμός) παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο. Παράλληλα, είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται σε αθλητές, οι οποίοι πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες στροφικές κινήσεις του ώμου έχοντας το χέρι τους υψωμένο πάνω από το κεφάλι (αρσιβαρίστες, καλαθοσφαιριστές, τενίστες, πολίστες, βολεϊμπολίστες, κ.α.).

Και τις δυο αυτές δύσκολες παθήσεις έρχεται να θεραπεύσει ο κρουστικός υπέρηχος (Shock wave – ESWT). Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη μέθοδο με ποσοστά επιτυχίας 70-80%. Ο κρουστικός υπέρηχος είναι αποτελεσματικός και μη επεμβατικός. Ο ασθενής δεν χρειάζεται αναισθησία ούτε φάρμακα. Παράλληλα μπορεί να συνεχίζει τις δραστηριότητές του κανονικά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως θεωρείται η καλύτερη επιλογή έναντι του χειρουργείου, καθώς ένα χειρουργείο συνήθως έχει μεγάλη περίοδο ανάρρωσης, χαμένες εργατοώρες και ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Ο κρουστικός υπέρηχος στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου (calcified tendinitis)
Στην περίπτωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας ώμου ο κρουστικός υπέρηχος κάνει κυριολεκτικά θαύματα. Πρώτα από όλα αυξάνει την αιματική ροή, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή στην πάσχουσα περιοχή.

Παράλληλα, απελευθερώνει ενδορφίνες με αποτέλεσμα να προκαλεί έτσι μείωση του πόνου. Ακόμα τα κρουστικά κύματα βοηθούν στην ενεργοποίηση της κυτταρικής άμυνας συμβάλλοντας στην απελευθέρωση των ελεύθερων ριζών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται σημαντική διαφορά ακόμη και μετά από την πρώτη θεραπεία.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι ασθενείς που θα αισθανθούν μεγάλη διαφορά μετά την τρίτη συνεδρία. Το σημαντικότερο όμως είναι πως η διαδικασία επούλωσης είναι αθροιστική και οι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν αποτελέσματα ακόμα και εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Ο κρουστικός υπέρηχος στην πελματιαία απονευρωσίτιδα και άκανθα πτέρνας (plantar fasciitis, heel spur)

Στο πρόβλημα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας και άκανθας πτέρνας μέχρι τώρα η κλασσική φυσικοθεραπεία (διαθερμίες, υπέρηχοι, tens, κλπ.) δεν μπορούσε να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα. Ευτυχώς, ανακαλύφθηκε ο κρουστικός υπέρηχος (Shock wave – ESWT) για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποτελεσματικά. Από την πρώτη κιόλας χρήση αυξάνεται η ροή του αίματος και μειώνεται η φλεγμονή.

Επιπλέον καταστρέφει τοπικά τις κυτταρικές μεμβράνες, ενώ απελευθερώνει και περισσότερη ουσία Ρ δημιουργώντας ένα ισχυρό αναλγητικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, τα κρουστικά κύματα παράγουν ένα αντιφλεγμονώδες φορτίο, αναχαιτίζοντας τους φλεγμονώδεις διαβιβαστές όπως τα COX II.

Με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η φλεγμονή. Επιπλέον, η υπερδιέγερση των νευρικών ινών μπλοκάρει τα σήματα του πόνου και έτσι πολλαπλασιάζεται το αναλγητικό αποτέλεσμα. Έτσι, οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν διαφορά από την πρώτη κιόλας συνεδρία ενώ δεν χάνουν ούτε μια στιγμή από την καθημερινότητά τους. Τέλος, μειώνεται αισθητά η κατανάλωση φαρμάκων και η συνεχής χρήση κορτιζόνης.

Μιχάλης Σαμαράς
Φυσικοθεραπευτής
https://www.physionow.gr/

Σχετικά Άρθρα

Back to top button