Ιλαρά: Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου
Η ιλαρά έχει θέσει επί ποδός ξανά τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης
Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον ιό της ιλαράς.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), μεταξύ 10 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου 2024 καταγράφηκαν σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες 1.861 νέα κρούσματα ιλαράς.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ το περίπου 30% των ασθενών με ιλαρά παρουσιάζουν μία ή περισσότερες επιπλοκές. Αυτές είναι συχνότερες:
Στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών
Στους ενήλικες άνω των 20 ετών
Ιλαρά: Οι συχνές επιπλοκές
Οι συχνότερες επιπλοκές εμφανίζονται από το πεπτικό, το αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός). Στο πεπτικό μπορεί να παρατηρηθούν διάρροια (8% των ασθενών) και σπανίως παροδική ηπατίτιδα.
Στο αναπνευστικό μπορεί να παρατηρηθούν πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως ιογενής ή βακτηριακή πνευμονία (6% των ασθενών – είναι η συχνότερη αιτία θανάτου). Άλλες πιθανές επιπλοκές είναι:
Οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα (7% των ασθενών)
Οξεία εγκεφαλίτιδα (0,1%)
Υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτις (SSPE – είναι μία όψιμη επιπλοκή, καθώς εκδηλώνεται 7 χρόνια κατά μέσον όρο μετά τη νόσο)
Οι ενήλικες νοσούν σπανίως από ιλαρά, αλλά αρρωσταίνουν πιο σοβαρά απ’ ό,τι τα παιδιά. Η νόσος στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με επιπλοκές, όπως αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό.
Ένας έως δύο στους 1.000 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο στις ανεπτυγμένες χώρες. Στις αναπτυσσόμενες η θνητότητα αγγίζει το 25% των κρουσμάτων.
ΠΗΓΗ: ΕΟΔΥ