Ειδήσεις Υγείας

Ηλιακό έγκαυμα: Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

Οι πρώτες βοήθειες για το ηλιακό έγκαυμα

Το ηλιακό έγκαυμα είναι ένα συχνό περιστατικό κυρίως το καλοκαίρι καθώς αρκετοί  συνηθίζουν να κάθονται με τις ώρες στις παραλίες – κατά προτίμηση τις ώρες που ο ήλιος καίει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα μικρής έκτασης ηλιακό έγκαυμα πρώτου βαθμού συνήθως δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Αλλά καθώς το δέρμα συνεχίζει να αντιδρά στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), μπορεί να εμφανίσετε σχετικά συμπτώματα.

Πώς να αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμα

Κάντε συχνά ντους

Είναι πολύτιμα τα δροσερά ντους για να ανακουφίσετε τον πόνο και μετά εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα για να διατηρήσετε την υγρασία στο δέρμα σας και να ανακουφίσετε το αίσθημα της δυσφορίας.

Πάρτε παυσίπονα

Τα παυσίπονα βοηθούν στο αίσθημα δυσφορίας από την κοκκινίλα του δέρματος και τις φουσκάλεςΦωτοευαισθησία: tips για σωστή περιποίηση

Νερό πολύ νερό

Ένα πιθανό έγκαυμα από ήλιο αντλεί νερό προς την επιφάνεια του δέρματος και μακριά από το υπόλοιπο σώμα. Επομένως, πίνοντας επιπλέον νερό θα προλάβετε την αφυδάτωση.

Μη σπάτε τις φουσκάλες

Αν παρατηρήσετε φουσκάλες στο δέρμα σας, αφήστε τις να εξελιχθούν φυσικά. Μην τις τρυπάτε, καθώς αυτή η αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Εάν το πρόβλημα διατηρείται, συμβουλευτείτε δερματολόγο.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα

Το σοβαρό έγκαυμα δεν είναι αθώα κατάσταση.

Επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό εάν έχετε σημάδια αφυδάτωσης, δηλητηρίασης από τον ήλιο, θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας.

 

ΠΗΓΗ: clevelandclinic.org

Σχετικά Άρθρα

Back to top button