Ειδήσεις Υγείας

Ημικρανία: 5 ασφαλείς τρόποι για ανακούφιση χωρίς φάρμακα

Η ημικρανία ταλαιπωρεί το 10% των ανθρώπων παγκοσμίως, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής τους

Η ημικρανία πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ενώ ο πόνος που προκαλεί επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic οι ημικρανίες διαρκούν συνήθως από 4 έως 72 ώρες. Συνήθως εκδηλώνονται σπάνια ή αρκετές φορές τον μήνα και ο πόνος μπορεί να είναι τόσο σοβαρός ώστε να παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών.

Υπολογίζεται ότι οι ημικρανίες είναι τρεις φορές πιο συχνές στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και επηρεάζει περισσότερο από το 10% των ανθρώπων παγκοσμίως. Οι ημικρανίες μπορούν να ξεκινήσουν σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και εμφανίζονται συνήθως για πρώτη φορά κατά την εφηβεία.

Ημικρανία: Τα σημάδια SOS

Συνήθως η ημικρανία χαρακτηρίζεται από έντονο πονοκέφαλο που επικεντρώνεται σε μία πλευρά του κεφαλιού.

Συνοδεύεται συχνά από φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως) και φωνοφοβία (ευαισθησία στον ήχο).
Μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο.

Πάντως η ακριβής αιτία της ημικρανίας δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, αλλά οι γενετικοί παράγοντες, οι αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, και οι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο (όπως η σεροτονίνη)  φαίνεται ότι παίζουν ρόλο.Ημικρανία: 'Ολα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Ημικρανία: Αντιμετώπιση χωρίς φάρμακα

Κλείστε τα φώτα.

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε στο σκοτάδι, σε ένα ήσυχο δωμάτιο. Αν μπορείτε κοιμηθείτε κιόλας.

Κρύα ή ζεστά επιθέματα

Τοποθετήστε στο μέτωπο εναλλάξ κρύα και ζεστά επιθέματα αφού τα παγωμένα και κρύα επιθέματα μπορεί να μειώσουν το αίσθημα του πόνου και να χαλαρώσουν τους μύες.

Ναι στο καφέ

Η καφεΐνη σε μικρές ποσότητες μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο. Ωστόσο θα πρέπει οι πάσχοντες να είναι πολύ προσεκτικοί με τη χρήση της αφού η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Κοιμηθείτε

Καθιερώστε συγκεκριμένες ώρες ύπνου. Ακούστε χαλαρωτική μουσική, κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή διαβάστε ένα αγαπημένο σας βιβλίο.

Αποφεύγετε να καταναλώνετε βαριά γεύματα, η καφεΐνη, η νικοτίνη και το αλκοόλ διαταράσσουν τον ύπνο μας.

Γυμναστείτε

Βάλτε την τακτική γυμναστική στο πρόγραμμα σας καθώς η διατήρηση ενός υγιούς βάρους σώματος, βοηθά να διαχειριστούμε καλύτερα και τις ημικρανίες.

Πάντως να σημειωθεί ότι είναι σημαντικό για τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανία να συμβουλεύονται έναν ειδικό για να διαχειριστούν την κατάστασή τους και να βρουν την κατάλληλη θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

ΠΗΓΕΣ: mayo clinic, www.webmd.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button