Ειδήσεις Υγείας

Ινομυαλγία: Τι είναι & πώς εκδηλώνεται

Η ινομυαλγία παρουσιάζεται τυπικά σε νέες ή μέσης ηλικίας γυναίκες, όμως μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες όπως επίσης και στα παιδιά.

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που εκδηλώνεται με διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα. Χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο και όχι σαν νόσος.

Παρά το ότι  η ινομυαλγία σχετίζεται με τα ρευματικά νοσήματα, δεν είναι αμιγώς αρθρίτιδα διότι δεν παρατηρείται φλεγμονή ή βλάβη στις αρθρώσεις. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και κόπωση και να διαταράξει την καθημερινότητα ενός ατόμου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» το σύνδρομο μπορεί να προσβάλει το 3-6% του πληθυσμού ενώ το 75-90% είναι γυναίκες.

Σημάδια SOS

Τα κυριότερα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η ινομυαλγία είναι:

Διάχυτος πόνος ενώ πολλοί αισθάνονται κόπωση, υπερευαισθησία στο άγγιγμα, στο φως και τον ήχο και διαταραχές μνήμης.

Κόπωση
Διαταραχές ύπνου
Ευερέθιστο έντερο

Πονοκέφαλοι
Ημικρανίες
Σύνδρομο ανήσυχων κνημών (ανησυχία των ποδιών τη νύχτα)
Δερματικές ευαισθησίες ή εξανθήματα

Βουητά στα αυτιά, ζάλη

Μουδιάσματα και καψίματα στα χέρια ή πόδια

Αιτίες

Τα αίτια είναι άγνωστα αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» Πιθανόν ευθύνονται αρκετοί παράγοντες. Μπορεί ένα τραύμα ή συναισθηματικό στρες ή ακόμα μια νόσος (συνδυάζεται με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλα νοσήματα). Αρκετοί ερευνητές πιθανολογούν γονιδιακή αιτία λόγω της ανεύρεσης ατόμων με ινομυαλγία σε μια οικογένεια.

Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν διαταραχή στην «ερμηνεία» των σημάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα που προκαλεί διαταραγμένη αίσθηση του πόνου.

Θεραπεία

Οι παραδοσιακές θεραπείες (αντιφλεγμονώδη κ.λπ.) συνήθως δεν είναι αποτελεσματικές. Οι ασθενείς συχνά έχουν πάρει μεγάλη ποικιλία τέτοιων φαρμάκων χωρίς να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Εναλλακτικές θεραπείες, τεχνικές χαλάρωσης, διατροφή και κυρίως η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button