
Ιός Δυτικού Νείλου: Τρία νέα κρούσματα και 34 συνολικά θάνατοι – Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Ο Ιός Δυτικού Νείλου εμφανίζει κάθε εβδομάδα πτωτική τάση
Ο Ιός Δυτικού Νείλου φαίνεται ότι βρίσκεται σε αποδρομή καθώς εντοπίστηκαν τρία νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.
Από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 06/11/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά διακόσια δεκαεπτά (217) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν πενήντα έξι (156) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και εξήντα ένα (61) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1).
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν τρία (3) νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, πέντε εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία, ένα στην Αυστρία και ένα στην Ινδία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση.
Έχουν καταγραφεί τριάντα τέσσερις (34) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 80 έτη, εύρος: 61 – 92 έτη). Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλο σοβαρό συνυπάρχον πρόβλημα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό θανόντων).
Δείτε ΕΔΩ την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ