Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδί

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Επισημοποιήθηκαν τα τρία κρούσματα στην Ελλάδα- Δηλώθηκαν στο ECDC από τον ΕΟΔΥ

Και επισήμως τρία κρούσματα σε παιδιά στην Ελλάδα

Και επισήμως καταγράφηκαν τα τρία κρούσματα της αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας σε τρία παιδιά στην Ελλάδα, καθώς σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC). Πρόκειται για τρία παιδιά, ηλικίας από 14 μηνών έως 10 ετών.

Έτσι, η Ελλάδα πια είναι ανάμεσα στις πάνω από 20 χώρες του πλανήτη, οι οποίες καταγράφουν πάνω από 340 κρούσματα της αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ηλικίας έως 16 ετών.

Τα δύο από τα τρία παιδάκια στη χώρα μας, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, εμφάνισαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμετούς) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, και τα τρία παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και η υγεία τους είναι σε άριστη κατάσταση.

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές υπηρεσίες

Οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Από την άλλη ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button