Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδί

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Οδηγίες προς τους γονείς από το Ινστιτούτο Παστέρ

Οδηγίες προς τους γονείς από το Ινστιτούτο Παστέρ

Μοριακό έλεγχο προκειμένου να ανιχνευθεί ο αδενοϊός που πιθανώς να ενοχοποιείται για την ηπατίτιδα στα παιδιά, ξεκινά το Ινστιτούτο Παστέρ.

Ειδικότερα το Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ ξεκίνησε την μοριακή ανίχνευση για τους οροτύπους 40 / 41 (F40 / F41) του αδενοϊού όπως και την αλληλούχιση γονιδιώματος για ταυτοποίηση
των οροτύπων του αδενοϊού.

Στόχος να εντοπισθούν πιθανά περιστατικά ηπατίτιδας και σε παιδιά στη χώρα μας. Άλλωστε οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα θα ανιχνευθούν και στην Ελλάδα. Ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν εντοπισθεί περιστατικά σε ανήλικα.

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Συμπτωματολογία

Το κλινικό σύνδρομο μεταξύ των εντοπισμένων περιπτώσεων είναι η οξεία ηπατίτιδα. Πολλές περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο τα οποία  προηγήθηκαν της εμφάνισης της οξείας ηπατίτιδας και, αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων – ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή
αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) – και ίκτερο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφάνισαν πυρετό. Οι κοινοί ιοί, οι οποίοι προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E), δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις.

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Οδηγίες

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις ενδείξεις της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτέρου) ενώ θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν επαγγελματία υγείας σε περίπτωση ανησυχίας. Προτεινόμενα δείγματα για τη διάγνωση μόλυνσης από αδενοϊό οροτύπου F41 είναι τα κόπρανα.

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος)
-σκουρόχρωμα ούρα

-αποχρωματισμένα κόπρανα
-κνησμός στο δέρμα

μυικό άλγος και αρθραλγία
-αίσθημα καχεξίας και/ ή κόπωσης

-απώλεια όρεξης
-κοιλιακό άλγος

Τα συνηθισμένα μέτρα υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών κοινών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των αδενοϊών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button