Η φωνή του ασθενούς

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Έρχεται το σχολείο για ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις

Σχολείο ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις πρόκειται να λειτουργήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στην Γ΄ πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στη θεραπεία τους.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και παρά την μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της θεραπευτικής, η νοσηρότητα και η θνητότητα παραμένουν υψηλές. Η ορθή αντιμετώπιση των ασθενών συναρτάται από το επίπεδο της ενημέρωσης που έχουν για την πάθησή τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι φροντιστές τους.

Οι δίαυλοι ενημέρωσης των ασθενών είναι κυρίως μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, που όχι μόνον δεν επαρκούν, αλλά πολλές φορές αποπροσανατολίζουν με μη έγκυρες επιστημονικά πληροφορίες.

Από την άλλη, ο φόρτος εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δεν επιτρέπει την επιβεβλημένη ενημέρωση ασθενών και φροντιστών για τη διαχείριση της νόσου.

Η εκπαίδευση των ασθενών θα περιλαμβάνει γενικές βασικές πληροφορίες για την λειτουργία της καρδιάς, θέματα σχετικά με την καθημερινότητά τους, καθώς και θέματα σχετικά με την φαρμακευτική και θεραπευτική τους αντιμετώπιση.

Το Σχολείο θα λειτουργήσει σε μικρές ομάδες ασθενών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενώ θα υπάρχουν ξεχωριστοί κύκλοι εκπαίδευσης για καθεμία από τις κύριες καρδιαγγειακές νόσους, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή, οι αρρυθμίες, η ισχαιμική καρδιακή νόσος.

Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό σε συνεργασία με τους ασθενείς, που θα είναι επιστημονικά ορθό και κατανοητό.

Η εμπειρία που θα συλλεχθεί θα διαχυθεί στη συνέχεια σε ειδικές, προγραμματισμένες ημερίδες για το κοινό.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button