Ειδήσεις Υγείας

ΙΣΑ: Κατάργηση του clawback ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί

Την κατάργηση του δυσβάσταχτου μέτρου του claw back ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών ιατρών, στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο ΙΣΑ

Τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των εργαστηριακών ιατρών, λόγω του Claw back και του Rebate παρουσιάστηκαν στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε ο ΙΣΑ και η Επιτροπή των Εργαστηριακών Ιατρών.

Οι εκπρόσωποι των Ιατρών τόνισαν ότι τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, μετά τις αδιανόητες περικοπές των εσόδων τα τελευταία 12 χρόνια και οδηγούνται πλέον στο λουκέτο. Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, καταχρηστικά παρατείνεται η εφαρμογή των μέτρων claw back και rebate που οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τα εργαστήρια.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να διασφαλιστεί η επιβίωση των εργαστηρίων της γειτονιάς.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το claw back καθιστά αδύνατη την επιβίωση των εργαστηρίων αν δεν βρεθεί λύση. Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένα ζητήσει τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας να καταργηθεί το δυσβάσταχτο αυτό μέτρο και να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που υπολείπεται του μέσου όρου των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε νέο κύμα ιατρών που θα καταφύγουν στο εξωτερικό και θα αποδυναμωθεί η περίθαλψη του Έλληνα ασθενή.

Θα πρέπει άμεσα να αυξηθούν οι πόροι για την ΠΦΥ που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων από τη Δευτεροβάθμια να γίνει εξορθολογισμός των δαπανών με την εφαρμογή από το ΕΟΠΥΥ των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στα οποία υπάρχει καθυστέρηση και να καταργηθεί το calw back με εφαρμογή πλαφόν. Το ενθαρρυντικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ενέργειες για την συγκράτηση της δαπάνης με την εφαρμογή μέτρων που αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά τους ενώ σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη προχωράνε οι διαδικασίες για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο ΙΣΑ θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατάργηση του claw back ή τουλάχιστον την εφαρμογή πλαφόν και τη στήριξη των δοκιμαζόμενων ιατρών και εργαστηρίων».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button