Ειδήσεις Υγείας

Καρδιά: Η Νο1 τροφή που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο τρόφιμο για την υγεία της καρδιάς μας

Μια νέα μεγάλη παγκόσμια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι το τρόφιμο που συνδέεται περισσότερο με προβλήματα στην καρδιά.

Όπως αναφέρεται στο American Journal of Clinical Nutrition οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πάνω από 150 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο:

για καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 46%

και για πρόωρο θάνατο κατά 51% σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν καθόλου τέτοιου είδους κρέας.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από “επεξεργασμένο κρέας” είναι κυρίως:

μπέικον

σαλάμια

λουκάνικα

ζαμπόν

και γενικά κάθε κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία (π.χ. καπνιστό ή αλατισμένο) για να διατηρείται περισσότερο.

Καρδιά: Τι ισχύει για το «κανονικό» κρέας;

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο τρόφιμο για την καρδιά

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (π.χ. φρέσκο μοσχάρι) ή πουλερικών δεν φαίνεται να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου McMaster και περιλάμβανε στοιχεία από 134.000 άτομα σε 21 χώρες, τα οποία παρακολουθήθηκαν για περίπου 10 χρόνια.

Οι διατροφικές τους συνήθειες καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων και οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτων.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, αν και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά ώστε να συστήνουν τον περιορισμό του επεξεργασμένου κρέατος στη διατροφή μας.

Ένας υγιεινός τρόπος διατροφής δεν χρειάζεται να αποκλείει εντελώς το κρέας, αρκεί να:

αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα προϊόντα,

προτιμάμε φρέσκο, άπαχο κρέας,

και διατηρούμε ισορροπία με άφθονα λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button