Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος: Εξέταση αίματος ανιχνεύει 50 διαφορετικούς τύπους

Νέα πειραματική μέθοδος ανίχνευσης 50 τύπων καρκίνου με απλή εξέταση αίματος

Μια εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίσει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου σε πρώιμο στάδιο πρόκειται να δοκιμαστεί από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).

Ο διευθύνων σύμβουλος της NHS, Σερ. Σίμον Στίβενς, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η εξέταση αίματος Galleri θα αποτελέσει πυλώνα για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου, με σκοπό να σώσει πολλές ζωές.

Η πρόσβαση της συγκρεκριμένης εξέτασης αίματος θα δοθεί σε 165.000 άτομα στην Αγγλία από τα μέσα του 2021, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν έχει σημάδια της νόσου.

Η NHS England ελπίζει ότι το τεστ μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην ανίχνευση πρώιμων σημείων καρκίνου που είναι δύσκολο να εντοπιστούν και έτσι έχουν χειρότερα ποσοστά επιβίωσης, όπως κεφάλι και λαιμό, ωοθήκες, πάγκρεας, οισοφάγο και μερικούς καρκίνους αίματος.

Τα άτομα θα ταυτοποιηθούν μέσω του αρχείου του βρετανικού συστήματος υγείας και θα επιλεχθούν τυχαία για πρόσκληση συμμετοχής στη δοκιμή. Οι πολίτες με τα θετικά τεστ θα παραπεμφθούν στο NHS για έρευνα.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένονται έως το 2023 και εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε θα επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει περίπου ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του 2024 και του 2025.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button