Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος μαστού: Ποιοι σπόροι μειώνουν τον κίνδυνο

Ο καρκίνος μαστού μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα χάρη στον προσυπτωματικό έλεγχο

Ο καρκίνος μαστού στη χώρα μας είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες με περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις τον χρόνο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον ΠΟΥ στην Ευρώπη, περισσότερες από 380.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στον μαστό κάθε χρόνο.

Εκτός από τον προσυμπτωματικό έλεγχο φαίνεται ότι και το μικροβίωμα του εντέρου παίζει καταλυτικό ρόλο

Νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ASM ερευνητές επενέβησαν στο μικροβίωμα του εντέρου χρησιμοποιώντας λιναρόσπορο και διαπίστωσαν ότι θα μπορούσε να είναι ευεργετική τροφή στην πρόληψη του καρκίνου μαστού.

Καρκίνος μαστού: Τι έδειξε η έρευνα

Καρκίνος Μαστού: Τα νέα δεδομένα

Αναλυτικότερα επιστήμονες από τον Καναδά και τη Νεμπράσκα βρήκαν ότι οι λιγνάνες, ενώσεις που περιέχονται σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως ο λιναρόσπορος, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μέσω μηχανισμών που αφορούν το εντερικό μικροβίωμα και μικρά μόρια RNA (miRNAs).

Στη μελέτη, ποντίκια που κατανάλωσαν λιγνάνες λιναρόσπορου παρουσίασαν αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα, το οποίο έστειλε σήματα στα miRNAs του μαστικού αδένα, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκινικών κυττάρων. Αν και τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες διατροφικές στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου.

Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην τροποποίηση πολλών συστατικών της διατροφής μας και επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία” ανέφερε η Jennifer Auchtung, από το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν, που συντόνισε την ερευνητική ανασκόπηση. Και συνέχισε:

Σε αυτήν την μελέτη, βρήκαμε συσχετίσεις μεταξύ διατροφής εμπλουτισμένης σε λιναρόσπορο, μικροβιώματος του εντέρου και του προφίλ των miRNA, που ρυθμίζουν πολλές οδούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου. Αυτή η προκαταρκτική μελέτη υποστηρίζει περαιτέρω έρευνα για τον ρόλο που παίζει το μικροβίωμα σε διατροφικές προσεγγίσεις για την μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με ασθένειες”.

Λιναρόσπορος ο πολύτιμος

Ο λιναρόσπορος, χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιοιστρογονικές του ιδιότητες, φαίνεται επίσης να προστατεύει από άλλες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη.  Συχνά συνιστάται για διαβήτη, παχυσαρκία και πρήξιμο στα νεφρά σε άτομα με λύκο.

Παράλληλα, η συμβολή του στη ρύθμιση της πέψης, στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων είναι σημαντική, καθιστώντας τον απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button