Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος Οισοφάγου: Τα ανησυχητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

Ο καρκίνος του οισοφάγου πλήττει περισσότερο τους άνδρες.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ο 6ος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. Είναι μια νόσος που η πορεία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο που βρίσκεται όταν θα διαγνωστεί.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η άνοδος που έχει καταγραφεί ξεπερνά το 60%. Αντιθέτως, το πλακώδες καρκίνωμα, ο δεύτερος τύπος, παρουσιάζει σημαντική μείωση (30%), γεγονός που αποδίδεται στη μείωση της μακροχρόνιας χρήσης προϊόντων καπνού και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic o καρκίνος του οισοφάγου, πλήττει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες, ενώ είναι πολύ συχνός, μετά τα 70 και διακρίνεται σε δύο τύπους, στο αδενοκαρκίνωμα και στο καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων.

Αιτίες -συμπτώματα-θεραπεία

Στις ανεπτυγμένες χώρες, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά αποτελούν τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης σχεδόν του 90% του πλακώδους καρκίνου του οισοφάγου.

Όσον αφορά στα αδενοκαρκινώματα του οισοφάγου, τα περισσότερα εμφανίζονται σε ανθρώπους που πάσχουν από οισοφάγο Barrett (μια προκαρκινωματώδη πάθηση που προκαλείται από τη χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) εκ των οποίων το 80% οφείλεται στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία, στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και στη χαμηλή διατροφή φρούτων και λαχανικών εξηγεί ο δρ Εμμανουήλ Ζαχαράκης – Χειρουργός εξειδικευμένος στην Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού

Οι ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου νιώθουν δυσκολία στην κατάποση, ανορεξία, αναίτια απώλεια βάρους και πόνο στη μέση του στέρνου που αντανακλά στην πλάτη ή αίσθηση πίεσης και βήχα.

Αναλόγως του σταδίου της νόσου, η θεραπεία περιλαμβάνει:

χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή παρηγορητική θεραπεία στις περιπτώσεις που η ανίχνευση της νόσου έχει καθυστερήσει πολύ.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button