Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο καρκίνος ουροδόχου κύστης δεν απειλεί μόνο τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες

Ο καρκίνος ουροδόχου κύστης είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και είναι τρεις φορές πιο συχνός στους άνδρες από τις γυναίκες.

Υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης:

Μη διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Εμφανίζεται όταν καρκινικά κύτταρα περιέχονται στην επένδυση της ουροδόχου κύστης και δεν έχουν εισβάλει στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Αυτό θεωρείται πρώιμο στάδιο και αντιπροσωπεύει περίπου το 70-75% όλων των διαγνώσεων.

Μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Εμφανίζεται όταν ο καρκίνος εισβάλλει στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Αυτό θεωρείται προχωρημένο στάδιο και αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 25-30% των διαγνώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μυοδιηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να εξαπλωθεί (να δώσει μετάσταση) στα γύρω όργανα, ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Συμπτώματα

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι το αίμα στα ούρα (αιματουρία). Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πόνος κατά την ούρηση
Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

Συχνουρία

Ατελής κένωση της ουροδόχου κύστης
Διέλευση θραυσμάτων ιστού στα ούρα (λιγότερο συχνά από άλλα συμπτώματα)

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Αίτια – παράγοντες κινδύνου

Η ακριβής αιτιολογία ανάπτυξης του καρκίνου ουροδόχου κύστης είναι άγνωστη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του:

Η αύξηση της ηλικίας Ευνοεί την ανάπτυξή του· περισσότεροι από το 70% των ασθενών είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το κάπνισμα. Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισής του. Οι καπνιστές διατρέχουν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο ουροδόχου κύστης σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Έκθεση σε χημικές ουσίες στον χώρο εργασίας. Εργαζόμενοι σε χώρους επεξεργασίας δέρματος, με βιομηχανικά ελαστικά, βαφές και οδηγοί φορτηγών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η χημειοθεραπεία με φάρμακα

Η ακτινοβολία στην πύελο (κάτω μέρος της κοιλιάς)

Για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου ουροδόχου κύστης.

Οι μακροχρόνιες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης,

ΠΗΓΕΣ: ΙΜΟΠ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button