Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος παχέος εντέρου: Οι 4 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

Ο καρκίνος παχέος εντέρου φαίνεται ότι θερίζει όλο και περισσότερες τις μικρές ηλικίες

Ο καρκίνος παχέος εντέρου παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση, ιδιαίτερα σε νεότερες ηλικίες, με το 20% των περιπτώσεων να αφορά άτομα κάτω των 55 ετών. Ωστόσο, νέα δεδομένα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές παρακολούθησαν για σχεδόν μια δεκαετία περισσότερους από 1.000 ανθρώπους υψηλού κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου. Από αυτούς, οι μισοί διαγνώστηκαν τελικά με τη νόσο. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες και υγιεινά ακόρεστα λιπαρά είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 15%.

Ο ρόλος των ωφέλιμων βακτηρίων

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ενισχύει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή η οποία όπως είναι γνωστόν συνδέεται με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, γεγονός που καθιστά τη διατροφή βασικό παράγοντα πρόληψης.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τροφές που προστατεύουν

Ο καρκίνος παχέος εντέρου θερίζει τους νέους

Οι τροφές που φαίνεται να συμβάλλουν στην πρόληψη περιλαμβάνουν:

Φρούτα και λαχανικά
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Όσπρια
Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών

Αντίθετα, οι διατροφικές συνήθειες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο περιλαμβάνουν:

Επεξεργασμένα κρέατα
Αλκοόλ
Λευκά ζυμαρικά και ρύζι
Ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Η σημασία της αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών και η μείωση τροφών με ζάχαρη ή κορεσμένα λιπαρά είναι μια απλή, αλλά αποτελεσματική στρατηγική.

Παρόλο που οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button