Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποιες οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ασθενών

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών, όσοι έχουν διαγνωστεί με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου παρουσιάζουν μείωση της συχνότητας της σεξουαλικής επαφής και της ικανοποίησης.

Μάλιστα, στους άνδρες το πρόβλημα είναι εντονότερο, όπως και στα άτομα προχωρημένης ηλικίας, και λόγω του ήδη βεβαρυμμένου ιατρικού ιστορικού, μεταξύ άλλων. Δυσκολίες, όμως, φαίνεται να αντιμετωπίζουν και οι σύντροφοι των ασθενών. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη καλύτερης φροντίδας τους καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, προκειμένου να είναι σε θέση οι ασθενείς να απολαμβάνουν μετεγχειρητικά και για πολλά χρόνια καλής ποιότητας ζωή.

«Οι ασθενείς από τη στιγμή της διάγνωσης έως και μέχρι την αποθεραπεία τους βιώνουν μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων, καθώς σκέφτονται τόσο τις επιπτώσεις που θα έχει η νόσος στους ίδιους και στην οικογένειά τους, όσο στον τρόπο που αυτή θα επηρεάσει την κοινωνική και επαγγελματική ζωή τους. Τα συμπτώματα της ασθένειας και οι παρενέργειες της θεραπείας εντείνουν στην πορεία τις ανησυχίες τους» εξηγεί ο εξειδικευμένος στη Ογκολογική Χειρουργική και Χειρουργική του Παχέος εντέρου & Ορθού δρ Εμμανουήλ Ζαχαράκης.

Οι πολυάριθμες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο, η ακτινοθεραπεία, καθώς και η παρουσία στομίας, είτε μόνιμης είτε προσωρινής.

Η εικόνα του σώματος, το οποίο συχνά μεταβάλλεται από τη θεραπεία, η σεξουαλική ζωή πριν από αυτήν αλλά και οι πεποιθήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα είναι μερικοί μόνο από αυτούς τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική ζωή των ασθενών.

Επιπλέον, η ψυχολογική δυσφορία που σχετίζεται με τις αλλαγές στη σεξουαλικότητα είναι μεγαλύτερη στους νέους ασθενείς από ότι στους ηλικιωμένους. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία να προσαρμοστούν στη σεξουαλική δυσλειτουργία, καθώς δεν διαθέτουν εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.

Παρότι η συγκεκριμένη ανασκόπηση δεν βρήκε ότι η χημειοθεραπεία επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία, κάποιες παρενέργειές της, όπως η κόπωση, ο πόνος, η ναυτία και ο έμετος, η ακράτεια ούρων, η αλωπεκία, είναι παράγοντες που επίσης αναστέλλουν την ερωτική επιθυμία σε αρκετούς ασθενείς. Επίσης, δεν βρήκε ότι η χειρουργική επέμβαση έχει αρνητική επίδραση στη σεξουαλικότητα, εκτός από τις περιπτώσεις διενέργειας κολοστομίας.

Ωστόσο, με την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και τις βελτιωμένες νέες χειρουργικές τεχνικές η ανάγκη γι’ αυτήν την επέμβαση έχει μειωθεί σημαντικά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button