
Καρκίνος παχέος εντέρου: Πόσο γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο
Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και η τρίτη στις γυναίκες.
Ο καρκίνος παχέος εντέρου παρουσιάζει μεγάλη αυξητική τάση σε νεότερες ηλικίες γεγονός που έχει κινητοποιήσει τους ειδικούς.
Σύμφωνα με την Daily Mail, ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει αυξηθεί σε νέους Αμερικανούς, με τις διαγνώσεις να αναμένεται να διπλασιαστούν από το 2010 έως το 2030.
Οι ειδικοί από την πλευρά τους αναζητούν την αιτία που συνδέεται με την αύξηση των περιστατικών στους νέους. Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες επικεντρώνεται στη δια βίου έκθεση σε επιβλαβή βακτήρια που επενδύουν το έντερο και διεγείρουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Τώρα, γιατροί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον δύο μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου που προκαλείται από βακτήρια κατά 20%.
Καρκίνος Παχέος εντέρου: Τι έδειξε η μελέτη
Οι ερευνητές εξέτασαν όγκους καρκίνου του παχέος εντέρου που προκαλούνται από το Bifidobacterium, ένα είδος βακτηρίου που φυσιολογικά βοηθά στην πέψη των ινών και αποτρέπει τις λοιμώξεις.
Ωστόσο, τα υπερβολικά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή στο παχύ έντερο, η οποία βλάπτει τα κύτταρα και τα αναγκάζει να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καρκίνου. Μελέτες ανέφεραν ότι το βακτήριο αυτό ανιχνεύθηκε σε 30% έως 35% σε ιστό καρκινώματος παχέος εντέρου. .
Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης υποδηλώνουν ότι η πρόσληψη γιαουρτιού μπορεί να έχει προληπτική αντικαρκινική δράση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με διαταραγμένο εντερικό φραγμό.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υγιή βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του Bifidobacterium, που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των επιβλαβών βακτηρίων που ζουν στο έντερο, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνων του παχέος εντέρου που τροφοδοτούνται από βακτήρια.
Ωστόσο, δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ του γιαουρτιού και του μειωμένου κινδύνου για καρκίνους του παχέος εντέρου που προκαλούνται από άλλους παράγοντες όπως τα γονίδια, η παχυσαρκία και η έκθεση σε χημικά.
Ο Δρ Andrew T Chan, επικεφαλής της Μονάδας Κλινικής και Μεταφραστικής Επιδημιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος του εντέρου και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Παρέχει μια πρόσθετη οδό για να διερευνήσουμε τον ειδικό ρόλο αυτών των παραγόντων στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους».