ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ξεκινούν τον Ιούνιο τα sms για δωρεάν self test από τα φαρμακεία – Όλοι οι δικαιούχοι

Τον επόμενο μήνα ξεκινούν τα sms για την παραλαβή self test από τα φαρμακεία για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Τα δωρεάν self test για τον καρκίνο παχέος εντέρου θα μπορούν να προμηθευτούν από τον Ιούνιο οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 50 έως 70 ετών.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο παχέος εντέρου περιλαμβάνει το self test kit ανίχνευσης αίματος κοπράνων που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία χωρίς καμία επιβάρυνση αλλά και δωρεάν κολονοσκόπηση στην περίπτωση που υπάρχουν ευρήματα.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες και οι πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α) Ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50-70 ετών,

Β) Διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα,

Γ) Δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, πολύποδες, Ελκώδη Κολίτιδα, Νόσο του Crohn και οικογενή πολυποδίαση.

 Η διαδικασία βήμα – βήμα

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ξεκινούν τον Ιούνιο τα sms για δωρεάν self test από τα φαρμακεία

Όσοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν SMS στο κινητό τους τηλέφωνο ή email  προκειμένου να προσέλθουν σε φαρμακείο της επιλογής τους και να παραλάβουν το self test ανίχνευσης αίματος κοπράνων.

Αντίθετα οι δικαιούχοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε φαρμακείο της επιλογής τους και να λάβουν το self test kit μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Με βάση τα αποτελέσματα του self test kit οι πολίτες θα παραπέμπονται για κολονοσκόπηση σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα κέντρα που θα βρουν στον ιστότοπο www.colon.gov.gr.

Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων τηρούνται στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του κάθε πολίτη και οι πολίτες ενημερώνονται από τον ιατρό-γαστρεντερολόγο ο οποίος διενήργησε την εξέταση για τα αποτελέσματα και τα ευρήματα.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από καταστροφές και άλλες διατάξεις» » ο σκοπός συνίσταται στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, στην βελτίωση των δεικτών της θνησιμότητας που δύναται να θεραπευτεί, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η τροπολογία προβλέπει πως με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ορίζεται ο φορέας υλοποίησης της δράσης, προσδιορίζονται περαιτέρω ή αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων στη δράση, ο τρόπος, η διαδικασία και τα στάδια υλοποίησης της δράσης, προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φαρμακείων, καθώς και των παροχών υπηρεσιών υγείας, στους οποίους δύναται να περιλαμβάνονται δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες.

Επίσης καθορίζονται οι απαιτήσεις των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test kit) και των φαρμακευτικών σκευασμάτων για την προετοιμασία του δικαιούχου πριν από τη διενέργεια της κολονοσκόπησης, ορίζονται οι τιμές αποζημιώσεις, καθορίζεται η διαδικασία ελέγχου, εκκαθάρισης και πληρωμής των σχετικών δαπανών, οι οποίες καλύπτονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό η λεπτομερειακό ζήτημα σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων της ΕΕ.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button