Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος παγκρέατος: Τα 5 ύποπτα προειδοποιητικά σημάδια

Ο καρκίνος παγκρέατος είναι ο έβδομος σε συχνότητα καρκίνος στην Ευρώπη

Ο καρκίνος παγκρέατος είναι από τα πιο θανατηφόρα είδη καρκίνου καθώς η νόσος αργεί να δώσει συμπτώματα.

Σύμφωνα με τος ειδικούς της mayo clinic η έλλειψη συμπτωμάτων οδηγεί σε καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου παγκρέατος, με συνέπεια η νόσος να διαγιγνώσκεται τελικά σε  προχωρημένο ή μεταστατικό στάδιο, με αρνητική πρόγνωση.

Πάντως οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που καλό είναι να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες ώστε να απευθυνθούν άμεσα στο γιατρό τους.

Καρκίνος παγκρέατος: Τα ύποπτα συμπτώματα

Καρκίνος παγκρέατος: Προσοχή στα «αθώα» συμπτώματα

Πόνος στο στομάχι και στην πλάτη

Ο πόνος στο στομάχι που χτυπά είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να παραμελείται στην πλάτη. Όπως εξηγούν οι ειδικοί αυτός ο πόνος πιθανότατα προκαλείται από έναν όγκο που έχει σχηματιστεί στο σώμα ή την ουρά στο πάγκρεας επειδή μπορεί να πιέσει τη σπονδυλική στήλη.

Ίκτερος

Ο ίκτερος στον καρκίνο του παγκρέατος εμφανίζεται όταν ο όγκος στην κεφαλή του παγκρέατος αποκλείει τον χοληδόχο πόρο

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκαλέσει:

Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών

Σκούρα ούρα

Χλωμά, λιπαρά κόπρανα που επιπλέουν στην τουαλέτα

Φαγούρα στο δέρμα

Απώλεια βάρους

Γαστρεντερικά προβλήματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος που σχετίζονται με τον γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

Απώλεια όρεξης
Δυσπεψία

Ναυτία
Εμετός
Φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά

Κούραση

Η υπερβολική κούραση μπορεί να είναι ένα ακόμη σημάδι. Βέβαια οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κόπωση είναι σύμπτωμα και άλλων ιατρικών καταστάσεων και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοείται.

Διαβήτης

Ο καρκίνος παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει ξαφνική εμφάνιση διαβήτη καθώς καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Καρκίνος παγκρέατος: Νέες θεραπείες

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΚΠΑ, η επίπτωση του καρκίνου του παγκρέατος αυξάνεται κατά ~1% ετησίως τα τελευταία έτη, ενώ η θνητότητα κατά 0.2%. Ενώ όμως η επίπτωση του καρκίνου του παγκρέατος παρουσιάζει αυξητική τάση, η επιβίωση βελτιώνεται σταθερά με τις νέες θεραπευτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, ενώ η πενταετής επιβίωση ήταν κάτω από 5% τις προηγούμενες δεκαετίες πλέον ανέρχεται στο 12%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλες οι νέες θεραπευτικές επιλογές που έχουν αυξήσει την επιβίωση στην θανατηφόρα αυτή νόσο.

Βεβαίως, για την ουσιαστική βελτίωση της πρόγνωσης στον ασθενή με καρκίνο παγκρέατος, καθοριστικό ρόλο έχει η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον συχνό αυτό καρκίνο, η πρώιμη διάγνωση και η αντιμετώπιση από εξειδικευμένους χειρουργούς καρκίνου παγκρέατος.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org/

Σχετικά Άρθρα

Back to top button