Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος στη χολή: Τα σημάδια sos

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες

Ο καρκίνος στην χολή (χοληδόχο κύστη) συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και γι’ αυτό θεωρείται από τους ειδικούς ένας ύπουλος καρκίνος

Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ο καρκίνος στην χολή μπορεί μερικές φορές να εκδηλωθεί με συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν οδηγήσουν σε μια σωτήρια πρόωρη διάγνωση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αν ο καρκίνος στην χολή διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική.

Καρκίνος στη χολή:  Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς είναι τα εξής:

Ίκτερος

Ο ίκτερος εμφανίζεται όταν το ήπαρ δεν μπορεί να αποβάλλει την χολή, η οποία περιέχει μια πρασινοκίτρινη χημική ουσία, που ονομάζεται χολερυθρίνη

Φαγούρα

Η περίσσεια χολερυθρίνης στο δέρμα μπορεί επίσης να προκαλέσει κνησμό (φαγούρα). Ο καρκίνος στην χολή εκδηλώνεται πολύ συχνά με φαγούρα στο δέρμα, ως πρώιμο σύμπτωμα.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Οι πάσχοντες πολύ συχνά δεν αισθάνονται πεινασμένοι και μπορεί να χάσουν βάρος (χωρίς δίαιτα) απρόσμενα.

– στομαχόπονος ή πόνος στην ευρύτερη κοιλιακή χώρα

Ναυτία και έμετος

Αυτά τα δύο δεν είναι κοινά συμπτώματα του καρκίνου της χολής, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που αναπτύσσουν μια λοίμωξη (χολαγγειίτιδα), ως αποτέλεσμα της απόφραξης του χοληδόχου πόρου. Αυτά τα δύο συμπτώματα συνήθως συνοδεύονται με πυρετό.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα ενδέχεται να οφείλονται σε πολλές διαφορετικές παθήσεις. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν δεν έχει εντοπιστεί η αιτία των συμπτωμάτων και οι ενοχλήσεις δεν υποχωρούν.

Πηγή: American Cancer Society, Cancer Research UK

Σχετικά Άρθρα

Back to top button