Ειδήσεις Υγείας

Καρκίνος στο πάγκρεας: Τα σημάδια-SOS που πρέπει να γνωρίζετε

Ο καρκίνος στο πάγκρεας συνήθως διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια, με συνέπεια τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών να είναι πολύ χαμηλότερα από άλλους καρκίνους.

Υπολογίζεται ότι μόλις το 8% των ανθρώπων με καρκίνο του παγκρέατος επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση τονίζουν οι ειδικοί του Johns Hopkins.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Τα πιο κοινά συμπτώματα

 

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα όμως τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:

Πόνος στο στομάχι και στην πλάτη

Ένα κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος είναι ένας πόνος “ που έρχεται και φεύγει” στην άνω κοιλιακή χώρα, ή στην μέση, ή στο άνω μέρος της πλάτης.

Μερικοί ασθενείς περιγράφουν πόνο που ξεκινά από την μέση της κοιλιάς και ακτινοβολεί στην πλάτη. Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος, όταν ξαπλώνετε και συχνά μπορεί να μειώνεται όταν σκύβετε προς τα εμπρός.

Ίκτερος

Ο ίκτερος στον καρκίνο του παγκρέατος είναι ανώδυνος και εμφανίζεται όταν ο όγκος στην κεφαλή του παγκρέατος αποκλείει τον χοληδόχο πόρο, προκαλώντας συμπτώματα όπως:

κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών
σκούρα ούρα

χλωμά, λιπαρά κόπρανα
κνησμός (φαγούρα στο δέρμα)

Απώλεια βάρους

Η ακούσια/ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι συνήθως σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα. Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος.

Προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα

Ορισμένα συμπτώματα καρκίνου του παγκρέατος που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να προκληθούν από την πίεση του όγκου στο στομάχι, ή σε άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος, καθώς ο όγκος εξαπλώνεται. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

απώλεια όρεξης
δυσπεψία

ναυτία
εμετός
φούσκωμα, ή πρήξιμο στην κοιλιά

Κόπωση

Η υπερβολική κούραση μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παγκρέατος, αλλά είναι επίσης ένα κοινό σημάδι άλλων καταστάσεων. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η ανεξήγητη κόπωση δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Διαβήτης

Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο διαβήτη, που δεν σχετίζεται με την αύξηση βάρους, ή και όψιμο διαβήτη χωρίς προφανή αιτία. Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Κάθε ασθενής με νέα, ραγδαία και ύποπτη διάγνωση διαβήτη θα πρέπει να αξιολογηθεί, για να αποκλειστεί ο καρκίνος του παγκρέατος.

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

Σχετικά Άρθρα

Back to top button