Ειδήσεις Υγείας

Καταρράκτης: Τι να τρώτε για τον προλάβετε

Ο καταρράκτης είναι μια πολύ κοινή πάθηση του ματιού

Ο καταρράκτης αποτελεί τη βασικότερη αιτία απώλειας της όρασης σε παγκόσμιο επίπεδο, με πάνω από 65 εκατομμύρια ανθρώπους να επηρεάζονται από τη νόσο.

Η πάθηση αυτή εξελίσσεται σταδιακά, με αποτέλεσμα πολλοί να μην αντιλαμβάνονται την επιδείνωση έως ότου η όραση μειωθεί αισθητά. Αν και η ηλικία είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου, η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι η διατροφή —ιδίως η πρόσληψη συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών— μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της εμφάνισης του καταρράκτη.

Μία ουσία που ξεχωρίζει είναι η λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που προστατεύει το μάτι από το οξειδωτικό στρες.

Καταρράτης: Η λουτεΐνη «σύμμαχος» της όρασης

Καταρράτης: Να γιατί πρέπει να τρώτε σπανάκι

Η λουτεΐνη είναι μια φυτική χρωστική ουσία με έντονο κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, που συγκεντρώνεται στο κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδούς — την ωχρά κηλίδα. Εκεί, λειτουργεί ως φίλτρο για το επιβλαβές μπλε φως και περιορίζει τη φθορά από τις ελεύθερες ρίζες, δύο βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εκφύλιση των οφθαλμικών ιστών.

Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει λουτεΐνη, οπότε είναι απαραίτητο να την προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όσοι καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες λουτεΐνης εμφανίζουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη και καθυστέρηση της εξέλιξής του με την ηλικία.

Πού θα τη βρείτε φυσικά

Η λουτεΐνη βρίσκεται σε αφθονία σε ορισμένα λαχανικά και φρούτα, ιδιαίτερα στα σκουροπράσινα και τα έντονα χρωματισμένα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν:

Λαχανίδα (kale)

Σπανάκι

Μαϊντανό

Μπρόκολο

Αρακά

Καλαμπόκι

Κολοκύθα

Κρόκους αυγών

Κόκκινα σταφύλια και ακτινίδιο

Αν και τα αυγά περιέχουν μικρότερη ποσότητα λουτεΐνης σε σύγκριση με τα λαχανικά, η απορρόφησή της από το σώμα είναι ευκολότερη λόγω του λίπους που περιέχουν.

Για καλύτερη απορρόφηση, συνδυάστε τροφές με λουτεΐνη με καλά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς. Ένα παράδειγμα είναι μια σαλάτα με σπανάκι και ντρέσινγκ από ελαιόλαδο ή λάδι λιναρόσπορου.

ΠΗΓΗ: www.healthline.com www.health.harvard.edu

Σχετικά Άρθρα

Back to top button