Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Καθαρισμός προσώπου: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε πριν, στη διάρκεια και μετά από τον καθαρισμό του προσώπου, για να έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Ο καθαρισμός του προσώπου είναι απαραίτητος για την υγεία του δέρματος, αλλά χρειάζεται χρόνο και προσοχή, ειδάλλως μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Δυστυχώς, όμως, είναι πολλά τα λάθη που γίνονται στη διάρκειά του.

«Πολλοί πιστεύουν ότι το πρόσωπο χρειάζεται καθαρισμό μόνο όταν φαίνεται βρώμικο ή για να αφαιρεθεί το μακιγιάζ. Η πραγματικότητα είναι ότι το δέρμα τον χρειάζεται σε καθημερινή βάση», λέει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης. «Η συχνότητα του καθαρισμού, όμως, δεν είναι η ίδια για όλους τους ανθρώπους. Πολλοί πρέπει να καθαρίζουν το πρόσωπό τους δύο φορές την ημέρα, ενώ άλλοι χρειάζονται καθαρισμό μόνο μία φορά».

Το ξηρό και το ευαίσθητο δέρμα καλό είναι να καθαρίζονται μία φορά την ημέρα, ιδανικά αργά το απόγευμα. Αντιθέτως, το λιπαρό δέρμα μπορεί να χρειάζεται καθαρισμό πρωί και βράδυ.

Καθαρισμός του προσώπου απαιτείται επίσης και μετά την έντονη εφίδρωση (όπως π.χ. συμβαίνει στη διάρκεια μιας κοπιώδους εργασίας ή προπόνησης).

Τα καθαριστικά προϊόντα

Εκτός από τη συχνότητα, μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος καθαρισμού. Τα ιδανικά καθαριστικά προϊόντα για το πρόσωπο είναι όσα:

Δεν ερεθίζουν το δέρμα
Δεν περιέχουν αρώματα ή αλκοόλ (αναγράφουν fragrance free)
Δεν περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες
Δεν προκαλούν σπυράκια (μη φαγεσωρογόνα).

Λάθος είναι επίσης ο καθαρισμός του δέρματος με κοινό σαπούνι και νερό.

Το τρίψιμο

Μεγάλο λάθος είναι και το δυνατό τρίψιμο του δέρματος, είτε στη διάρκεια του καθαρισμού είτε κατά το στέγνωμα. Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, ο καθαρισμός με τρίψιμο του προσώπου με σφουγγάρι, ύφασμα ή άλλο τρόπο δεν απαλλάσσει το δέρμα από το λίπος (σμήγμα).

«Μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Το δέρμα αντιδρά σε αυτού του είδους τη μηχανική απολέπιση, παράγοντας ακόμα περισσότερο σμήγμα, το οποίο μπορεί να αποφράξει τους πόρους», διευκρινίζει ο κ. Μιχελάκης.

Όποιος θέλει να κάνει πιο βαθύ καθαρισμό στο δέρμα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο προϊόν ήπιας απολέπισης. Μπορεί επίσης να απευθυνθεί στον δερματολόγο ιατρό για πιο βαθύ πίλινγκ. Για απλό καθαρισμό του δέρματος, όμως, πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα χέρια του. Με αυτά θα απλώνει το καθαριστικό με κυκλικές κινήσεις.

Μετά τον καθαρισμό

Προσοχή χρειάζεται και μετά από τον καθαρισμό. Κατ’ αρχάς, πρέπει να ξεβγάλετε το δέρμα σας με χλιαρό νερό. Το καυτό και το παγωμένο νερό αντενδείκνυνται, διότι και πάλι μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία του δέρματος.

Ύστερα πρέπει να το στεγνώσετε με μια πετσέτα, με την οποία όμως θα το αγγίζετε απαλά (ταμποναριστά) χωρίς να το τρίβετε. Το απαλό σκούπισμα δεν βλάπτει το δέρμα, εάν η πετσέτα δεν είναι βρώμικη ή μολυσμένη (π.χ. με βακτήρια, μύκητες). Βεβαιωθείτε ακόμα ότι η πετσέτα δεν αποτελείται από τραχύ ύφασμα, γιατί μπορεί να προκληθεί ερεθισμός.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε με την κοινή χρήση πετσέτας γύρω από τα μάτια, διότι είναι εύκολο να μεταδοθούν μικρόβια από το ένα άτομο στο άλλο. Προτιμότερο είναι να έχετε στο μπάνιο σας μικρές πετσέτες. Κάθε μέλος της οικογένειας θα χρησιμοποιεί μία αποκλειστικά για το πρόσωπό του και θα τις αλλάζει καθημερινά.

Τα πρώτα βήματα της σωστής ρουτίνας

Αρκετά λάθη, πάντως, παρατηρούνται και πριν καν αρχίσει ο καθαρισμός του δέρματος. Πολλοί, λ.χ., δεν σαπουνίζουν τα χέρια τους πριν καθαρίσουν το πρόσωπό τους, ενώ άλλοι δεν αφαιρούν το μακιγιάζ πριν από τον καθαρισμό.

Η αφαίρεση του μακιγιάζ επίσης είναι απαραίτητη πριν από τον καθαρισμό. Τα καλλυντικά περιέχουν χρωστικές, συντηρητικά, ιχνοστοιχεία και μέταλλα που μπορεί να αποφράξουν τους πόρους εάν δεν απομακρυνθούν με ειδικά προϊόντα. Ύστερα όμως πρέπει οπωσδήποτε να γίνει καθαρισμός, για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του μακιγιάζ. Τα υπολείμματα αυτά επίσης μπορεί να αποφράξουν τους πόρους εάν παραμείνουν στο δέρμα, οδηγώντας μέχρι και σε σπυράκια, ειδικά γύρω από τα μάτια.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button