Ειδήσεις Υγείας

Καύσωνας: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε – Τι λένε οι ειδικοί

Έρχεται ο πρώτος καύσωνας διαρκείας για φέτος και οι εδικοί συστήνουν και την κατανάλωση πολλών υγρών

Προ των πυλών είναι ο πρώτος καύσωνας ο οποίος αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια. Σε συνθήκες καύσωνα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η απώλεια υγρών είναι πιο αυξημένη και η αναπλήρωσή τους ακόμη πιο απαιτητική.

Μάλιστα βασικό όπλο του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στον καύσωνα είναι η συστηματική κατανάλωση υγρών και ροφημάτων.

Καύσωνας: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), σε περιόδους μέτριας περιβαλλοντικής θερμοκρασίας η πρόσληψη 2 και 2,5 λίτρων υγρών για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, με μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, θεωρείται επαρκής.

Όταν επικρατεί καύσωνας οι συστάσεις τροποποιούνται και επιβάλλεται ακόμα μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών (περίπου 1 λίτρο περισσότερο, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία ή τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας).

Οι ειδικοί θυμίζουν ότι, σύμφωνα με μετρήσεις, εκτός από τη συνολική ποσότητα νερού που καταναλώνουμε, το 20-30% προέρχεται από τα τρόφιμα και το 70-80% από διάφορα υγρά. Εκτός από το νερό, ενυδατική δράση, σύμφωνα με τις έρευνες, έχουν όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά και ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά.

Πάντως καλό είναι, τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας να αποφεύγονται οι εξωτερικοί χώροι, αλλά και τα μέρη χωρίς καλό εξαερισμό. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης:

Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

• Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

ΠΗΓΗ: EFSA

Σχετικά Άρθρα

Back to top button