ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

«Κληρώνει» μετά τις Ευρωεκλογές για αυξήσεις στα φάρμακα – Πόσα ακριβαίνουν

Μετά τις κάλπες αναμένεται τελικά να αυξηθούν οι τιμές σε περίπου 400 φάρμακα

Τον σκόπελο της κάλπης επιχείρησε να αποφύγει η κυβέρνηση και δεν έχει προχωρήσει ακόμη στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα φάρμακα.

Οι περισσότερες αλλαγές άλλωστε τόσο στην φαρμακευτική πολιτική, όσο και γενικότερα στο σύστημα υγείας έχουν μετατεθεί εδώ και καιρό για μετά τις 9 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει σε ρηξικέλευθες αλλαγές στην Υγεία που θα μπορούσαν να επιφέρουν αντιδράσεις λίγο πριν τις ευρωκάλπες, γεγονός που θα κόστιζε και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό άλλωστε ό,τι δημοσιοποιείται το τελευταίο διάστημα από την ηγεσία του υπουργείου υγείας σχετίζεται με θετικές ειδήσεις, όπως με βελτίωση υποδομών, ανανεώσεις σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία αλλά και στη δημιουργία νέων τμημάτων με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται βέβαια και οι ανακοινώσεις για δωρεάν εξετάσεις στον πληθυσμό το τελευταίο διάστημα, αφού όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr η γραμμή που είχε δοθεί κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης ήταν να επικοινωνούν μόνο θετικά έργα που έχουν γίνει.

Οι αυξήσεις στα φάρμακα

Η απόφαση για τις αυξήσεις στις τιμές στα φάρμακα βέβαια είχαν ληφθεί εδώ και καιρό.
Με βάση τις ρυθμίσεις που αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Υγείας, περίπου 400 σκευάσματα (από τα συνολικά 900 αιτήματα που είχαν υποβληθεί), θα λάβουν αύξηση ώστε να συμβαδίζουν οι τιμές τους με τον νόμο που προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν τον μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Αλλαγές στη συνταγογράφηση στα φάρμακα

Βέβαια παράγοντες της αγοράς εκτιμούν στο HealthReport.gr ότι 400 θα είναι οι κωδικοί με αυξήσεις αλλά ουσιαστικά τα φάρμακα που θα πάρουν μεγαλύτερες τιμές δεν θα πλησιάζουν τα 100.

Κυρίαρχος στόχος είναι να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά φθηνά φάρμακα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τους ασθενείς. Πρόκειται για ένα αίτημα πολλών φαρμακευτικών εταιρειών για αυξήσεις, καθώς η διάθεση κάποιων σκευασμάτων δεν θεωρείται συμφέρουσα, αφού πωλούνται κάτω από το κόστος.

Μάλιστα πολλά σκευάσματα που διατίθενται στη χώρα μας σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με το τι προβλέπει ο σχετικός νόμος, αποσύρονται από τα ράφια των φαρμακείων και αντικαθίστανται από άλλα πολύ ακριβότερα. Ένα φαινόμενο που οδηγεί βέβαια και στις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Οι εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Υγείας μιλούν για 40 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από τις αυξήσεις στους 400 κωδικούς, ποσό που θα προέλθει από την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών.

Δεν αποκλείεται πάντως κι άλλα φάρμακα να πάρουν αυξήσεις, καθώς μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού καταλόγου, θα ακολουθήσουν ενστάσεις από εταιρείες, οι οποίες είναι πιθανό να εγκριθούν από το υπουργείο Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button