Ειδήσεις Υγείας

Κολπική ξηρότητα: Κοινές αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης

Η κολπική ξηρότητα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας για τουλάχιστον τέσσερις στις δέκα γυναίκες.

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Κολπική ξηρότητα: Κοινές αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Αμερικανικής Γυναικολογικής Εταιρείας η κολπική ξηρότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη σεξουαλική ζωή των γυναικών, συχνουρία ενώ αυξάνει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Συνήθως αναφέρουν οι ειδικοί η κολπική ξηρότητα πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης ή μετά από αυτή.

Δείτε τις ένοχες αιτίες που προκαλούν ξηρότητα του κόλπου

Εμμηνόπαυση

 

 

 

 

 

Η ραγδαία πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων λόγω εμμηνόπαυσης προκαλεί λέπτυνση του ιστού του κόλπου, κάνοντάς τον πιο ξηρό, λιγότερο ελαστικό και πιο εύθραυστο. Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι οι γυναίκες να βιώνουν δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Οι επιστήμονες της mayo clinic συνιστούν στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση είτε να χρησιμοποιούν κολπικές ενυδατικές κρέμες είτε λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη ή σε διαφορετική περίπτωση να να ακολουθούν τοπική θεραπεία με κολπικά οιστρογόνα.

Λήψη ορισμένων φαρμάκων

 

 

 

 

 

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως, τα αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά και θεραπείες για τον καρκίνο ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της κολπικής ξηρότητας.

Συχνές πλύσεις με σκληρά καθαριστικά

 

 

 

 

 

Για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής οι ειδικοί προτείνουν στις γυναίκας να μην κάνουν υπερβολές και  αποφεύγουν να χρησιμοποιούν σκληρά καθαριστικά. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό τονίζουν ότι ο κόλπος είναι αυτοκαθαριζόμενος και δεν χρειάζονται τα συγκεκριμένα προϊόντα για να είναι καθαρός.

Πάντως σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιείτε κάποιο ήπιο καθαριστικό φιλικό προς το ph του κόλπου.

Θηλασμός και τοκετός

 

 

 

 

 

Τα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί προσωρινά να μειωθούν μετά τον τοκετό και να κάνουν τον κόλπο ξηρότερο.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορείτε να χρησιμοποιείτε λιπαντικό με βάση τη σιλικόνη, ενώ μια κολπική ενυδατική κρέμα μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγρασίας του κόλπου.

Κάπνισμα

 

 

 

 

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του κόλπου επειδή καταστρέφει τα οιστρογόνα. Επιπλέον, σύμφωνα με την κλινική Mayo οι γυναίκες που καπνίζουν μπαίνουν συνήθως νωρίτερα στην εμμηνόπαυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άφθες στο στόμα: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button