ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: 9 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τα εμβόλια το 2021

Τι γίνεται με τα εμβόλια;

Πλέον έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ. Έως σήμερα έχουν γίνει περίπου 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στις ΗΠΑ, και οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων θα συνεχίσουν να πέφτουν τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, εγείρονται ερωτήσεις τόσο από τους κλινικούς γιατρούς όσο και από τους πολίτες γενικότερα, σχετικά με τον εμβολιασμό και το μέλλον της πανδημίας..

Ποιο εμβόλιο είναι το καλύτερο και πως θα χορηγείται;

Προς το παρόν έγκριση από τον FDA έχουν λάβει δύο mRNA εμβόλια (των εταιρειών Pfizer και Moderna) και ένα εμβόλιο με φορέα αδενοϊό (Janssen/Johnson & Johnson), και το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.

Τα εμβόλια αυτά έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου COVID-19 και της θνητότητας, μειώνοντας τη μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο της εταιρείας Janssen αποτελεί το πρώτο εμβόλιο με φορέα αδενοϊό που παίρνει έγκριση από τον FDA, το οποίο χρησιμοποιεί τον ιό Ad26 για να φέρει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης spike του ιού SARS-CoV-2.

Λόγω του γεγονότος ότι χορηγείται με μία εφάπαξ δόση, αυτό το καθιστά ευκολότερο στο σχεδιασμό του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.

Προστατεύουν τα εμβόλια και από τη μετάδοση του κορονοϊού;

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι στη μεταδοτικότητα του ιού είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Τα πρώτα δεδομένα από μελέτες φάσης 3 δείχνουν μία μείωση στην ασυμπτωματική νόσο μετά τον εμβολιασμό, ενώ στο Ισραήλ ήδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μία πτωτική πορεία στον αριθμό των νέων λοιμώξεων.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη διστακτικότητα των πολιτών απέναντι στα εμβόλια;

Προκειμένου να καμφθεί αυτή η ανασφάλεια των πολιτών, πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητή η τεχνολογία πίσω από αυτά τα εμβόλια (mRNA και με φορέα αδενοϊό), να αντιμετωπιστούν όποιες αμφιβολίες για την ασφάλεια τους

Πόσο ασφαλή είναι τα άτομα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού;

Το CDC (Center for Disease Control and Prevention) ανακοίνωσε ότι 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τους επόμενους τρεις μήνες δεν χρειάζεται κάποιος να μπει σε καραντίνα μετά την έκθεση του σε θετικό κρούσμα.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα υπάρχοντα εμβόλια για τα νέα στελέχη του ιού;

Τα δεδομένα ως τώρα υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικό έναντι στο στέλεχος Β.1.1.7 (που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο), αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στο στέλεχος Β.1.351 (στέλεχος της Νότιας Αφρικής). Τα δεδομένα από το Ισραήλ δείχνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό στον πληθυσμό όπου το επικρατούν στέλεχος είναι το Β.1.1.7.

Ποιο είναι το περιθώριο του κενού μεταξύ των δόσεων; Μπορούν τα εμβόλια να αναμειχθούν;

Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χρήση ενός διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση από εκείνο που χορηγήθηκε στην πρώτη,

Τι συμβαίνει αν κάποιος λάβει μόνο μία δόση;

Σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει με COVID-19 λοίμωξη μία δόση εμβολίου έχει φανεί ότι οδηγεί σε ανοσολογική απάντηση εφάμιλλη με όσους έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου χωρίς ιστορικό λοίμωξης.

Πόσο θα διαρκέσει η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια;

.Παρότι δεν είναι γνωστή η διάρκεια της ανοσίας που θα παρέχουν τα εμβόλια, είναι πιθανό να χρειαστούν επαναληπτικές δόσεις στο μέλλον τόσο για την ενίσχυση της ανοσίας όσο και για την προφύλαξη από νεότερα στελέχη.

Θα γίνει ενδημική η λοίμωξη COVID-19;

Είναι πιθανό ότι τους ερχόμενους μήνες όσο προχωράει ο μαζικός εμβολιασμός, ο ιός θα εξαφανιστεί από κάποιες περιοχές του κόσμου, αλλά θα συνεχίσει να υφίσταται σε άλλες.

ΠΗΓΗ: ΕΚΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button