ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Αλλαγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας για πιθανή αύξηση εισαγωγών – Οι οδηγίες του υπ.Υγείας

Οι προετοιμασίες του υπουργείου Υγείας στα νοσοκομεία για πιθανό νέο κύμα εισαγωγών

Με το φόβο ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει σταδιακά η δραματική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ζουν τα τελευταία 24ωρα ειδικοί αλλά και υγειονομικές αρχές. Άλλωστε η επιστροφή των ταξιδιωτών φόβιζε από την πρώτη στιγμή τους επιστήμονες, αφού τουρίστες και ντόπιοι επισκέπτες θεωρείται πιθανό να φέρνουν στις «αποσκευές» τους και τον κορονοϊό. Εξάλλου επιστρέφουν με απλό self test το αποτέλεσμα του οποίου μπορεί να αλλοιωθεί αφού δεν καταγράφεται στις επίσημες ψηφιακές πλατφόρμες.

Η εικόνα των νέων κρουσμάτων δείχνει ότι προς το τέλος Αυγούστου η κατάσταση μπορεί να μην είναι υπό έλεγχο στα νοσοκομεία αφού ήδη σε πολλές πόλεις οι ΜΕΘ είναι γεμάτες ενώ και οι απλές κλίνες covid ασφυκτιούν.

Παρότι με βάση τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας – όπως μεταφέρουν πηγές στο HealthReport.gr – πιθανώς το Φθινόπωρο να μην υπάρχει η ίδια ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ όπως στα προηγούμενα κύματα του κορονοϊού, λόγω των εμβολιασμένων συμπολιτών μας, θεωρείται όμως βέβαιον ότι οι απλές κλίνες covid θα γεμίσουν με ταχύτητα εξπρές.

Ήδη άλλωστε το ΕΣΥ πιέζεται αφού υπάρχουν περιοχές στη χώρα που όλα τα κρεβάτια είναι ήδη κατειλημμένα.

Κατεπείγουσες εντολές

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, ήδη έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και κατά συνέπεια και στους Διοικητές των Νοσοκομείων, να προετοιμάσουν τις κλινικές covid που είχαν ενεργοποιηθεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Βέβαια αυτή τη φορά το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν και σοβαρές ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού που θα οδηγήσει σε αναστολές εργασίας.

Συγχωνεύσεις κλινικών

Γι αυτό και το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει εκτός των άλλων συγχώνευση κλινικών αλλά και μετακινήσεις προσωπικού ακόμη και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.

Βέβαια ο φόβος είναι, ειδικά των συνδικαλιστών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ), ότι τα νοσοκομεία θα μετατραπούν και πάλι σε δομές για ένα νόσημα αυτό της covid, ενώ άλλες οι υπόλοιποι ασθενείς θα αναγκαστούν να μεταχρονολογήσουν τις ιατρικές τους ανάγκες. Κάτι που ήταν ιδιαίτερα έντονο όλους τους προηγούμενους 18 μήνες της πανδημίας με τα μέτρα στα νοσοκομεία αλλά και τη μείωση των τακτικών χειρουργείων ακόμη και κατά 80%.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button