ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Από αύριο Παρασκευή στις 6:00 ξεκινά το lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα – Τι μέτρα θα ισχύουν

Τα έκτακτα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, τη Ροδόπη και τη Λάρισα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη λόγω των αυξημένων μέτρων για τον covid-19

Αρχική > Άρθρα > Κορονοϊός: Από αύριο Παρασκευή στις 6:00 ξεκινά το lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα – Τι μέτρα θα ισχύουν

Μετά τα εκατοντάδες κρούσματα που κατεγράφησαν στη Βόρεια Ελλάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι οι τρεις περιοχές Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν σε lockdown αφού εντάσσονται ποια στην κλίμακα του κόκκινου δηλαδή στο επίπεδο 4.

Κάτι που άλλωστε προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αύριο αναμένεται να ανακοινώσει άλλα πρόσθετα μέτρα μετά την εισήγηση των ειδικών: «Κορονοϊός: Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα – Αύριο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα έκτακτα μέτρα»

Εξαιρέσεις

Στο μεταξύ ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι εξαιρούνται στο lockdown οι χερσαίες και θαλάσσιες μετακινήσεις έως τη Δευτέρα το πρωί στις 6:00, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταφορές.

Όπως σημείωσε ο κ.Χαρδαλιάς: “Έτσι, από αύριο το πρωί και στις περιοχές αυτές θα ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο αυξημένου κινδύνου, με μοναδική εξαίρεση το ζήτημα των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων, αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές.

Για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών, η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Σας ενημερώνω ότι στις επόμενες ώρες το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4″.

Αλλάζουν χρώμα

Επίσης ο Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι πολλές περιοχές αλλάζουν χρώμα και από το επίπεδο 2 γίνονται 3 και μπαίνουν στην κόκκινη ζώνη.

Συγκεκριμένα οι εξής περιοχές:

Πέλλα, Δράμα, Έβρος, Ξάνθη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Καβάλα, Πιερία και Ημαθία.

Επίσης η Μεσσηνία και η Αρκαδία από το επίπεδο 1 πάνε στο 2 δηλαδή στο κίτρινο.

Βράζει η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1955 ενεργά κρούσματα και πάνω από 4.000 στενές επαφές ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 32.5 έτη.

Στην Λάρισα, τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 343 και 721 στενές επαφές, ενώ στην Ροδόπη υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές, με μέσο όρο ηλικίας νοσούντων τα 30 έτη.

Τι μέτρα ισχύουν στις κόκκινες περιοχές

Τα μέτρα που ισχύουν στο Επίπεδο 4 – «κόκκινο» είναι τα εξής:

Μετακινήσεις: Απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 05:00. Εξαιρούνται μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας).

Μάσκα: Υποχρεωτική χρήση σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Συναθροίσεις: Αναστολή.

Δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κλπ): Μάσκα στο προσωπικό, αναστολή επισκεπτηρίου.

Νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα: Μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 60%. Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

ΚΥΤ προσφύγων: Αναστολή εξόδου

Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές: Ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.): Τηλε-εκπαίδευση.

Συνέδρια/Εκθέσεις: Αναστολή δραστηριότητας.

Τα ιατρικά συνέδρια είναι ακόμη άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν κανονικά

Χώροι Λατρείας: Έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ. με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: Αναστολή λειτουργίας.

Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι): Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση.

Κινηματογραφικές προβολές: Αναστολή λειτουργίας.

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων.

Παιδότοποι (κλειστοί): Αναστολή λειτουργίας

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Αναστολή λειτουργίας.

Ο κορονοϊός μεταδίδεται πιο εύκολα στα μπαρ

Μουσικές σκηνές: Αναστολή λειτουργίας.

Εστίαση: Αναστολή λειτουργίας. Λειτουργία μόνο take away – delivery.

Μεταφορές (Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης): Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ 65% σε ΜΜΜ, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της ΠΕ στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι 1 επιβάτης σε taxi. Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα.

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις): Μόνο ατομική άθληση

Γυμναστήρια: Αναστολή λειτουργίας

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Λειτουργία και Σαββατοκύριακο.

Λαϊκές αγορές: 50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη).

Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες Αγορές κλπ: Αναστολή λειτουργίας

Λιανεμπόριο: Μάσκα υποχρεωτική για όλους Περιορισμός βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον)

Ο κορονοϊός μείωση δραματικά την κίνηση στα καταστήματα

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ: Μάσκα σε προσωπικό και πελάτες, μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ) Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας Μόνο με ραντεβού.

Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία

Δικαιοσύνη: Αναστολή λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Πού εντοπίστηκαν τα 1.211 νέα κρούσματα σήμερα 29 Οκτωβρίου – Αναλυτικά όλες οι περιοχές

Σχετικά Άρθρα

Back to top button