ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Από το ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές – Το σχέδιο μεταφοράς των ασθενών χωρίς covid και οι αντιδράσεις

Μεταφορά ασθενών χωρίς covid σε ιδιωτικές κλινικές προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για αξιοποίηση κλινών ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, δεδομένου ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο» και στις ΜΕΘ υπάρχει ασφυξία.

Ήδη μετά από συμφωνία χρησιμοποιούνται 130 κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, αφού η πληρότητα στις ΜΕΘ του ΕΣΥ είχε φθάσει πάνω από 90%. Η εικόνα είναι κάπως βελτιωμένη, αφού η πληρότητα κινείται σήμερα στο 85%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα μεταφέρονται ασθενείς non covid προκειμένου να μείνει «καθαρός» από κορονοϊό ο ιδιωτικός τομέας.

Ταυτόχρονα μελετάται η μετακίνηση γιατρών από ιδιωτικές κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να αν συνεχισθεί η κατάσταση να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα με ιατρικό προσωπικό. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Κορονοϊός: Μεταφορά εξπρές γιατρών από τις ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ για να ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ»

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο η μετατροπή των κλινών ΜΕΘ μόνο για covid έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι στο Νοσοκομείο Αττικόν γιατροί και εργαζόμενοι είναι στα κάγκελα, αφού σημειώνουν ότι το νοσοκομείο γίνεται «μονοθεματικό» και οι ασθενείς με άλλα νοσήματα κινδυνεύουν.

Όπως σημειώνει το Σωματείο των Εργαζομένων στο «Αττικόν»: «Πάνω από το 1/3 των κλινών του Αττικόν έχει διατεθεί για νοσηλεία ασθενών Covid. Υπάρχουν 67 ασθενείς σε ράντζα και φορεία.
Μία ολόκληρη πτέρυγα νοσηλείας είναι σε απομόνωση λόγω εκτεταμένης μόλυνσης των ασθενών και του προσωπικού της με Covid 19.

Νοσηλεύονται 33 ασθενείς στις 33 κλίνες της ΜΕΘ Covid, ενώ στη γενική ΜΕΘ non Covid 10 ασθενείς στις 10 κλίνες. Κι ενώ συμβαίνει ξεκίνησε από χθες η εκκένωση και των 10 κλινών της εναπομείνουσας γενικής ΜΕΘ για τη μετατροπή της σε Covid και τη διάθεση μόνο 3 κλινών Γενικής ΜΕΘ στη Μονάδα εμφραγμάτων (μαζί με τους στεφανιαίους ασθενείς)».

Γιατροί και εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι υπόλοιποι ασθενείς που δεν έχουν κορονοϊό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button